Štete od tuče

OPG Škiljić: Očajni smo, država nam mora pomoći jer nam je sve uništeno, morat ćemo prestati proizvoditi

Agrovijesti
Štete u poljoprivredi Fotografija: OPG Katarina Škiljić Pogledajte galeriju
Mlada poljoprivrednica iz Feričanaca Katarina Škiljić poslala nam je slike svoje uništene proizvodnje povrća na 2 hektara. Tako pokušava apelirati na državne institucijama da shvate razmjere šteta koje je led napravio u pojedinim dijelovima Slavonije. Kaže kako mali poljoprivrednici nemaju novca za osiguranje, ni financirane nove proizvodnje.

Očajni smo, nevrijeme, led i bujice uništili su svu našu proizvodnju povrća. Vjerovali smo kako ćemo ove godine imati dobru proizvodnju i uspjeti pokriti troškove. Ukoliko nam država ne bude pomogla ozbiljnim sredstva nisam sigurna da ćemo se nastaviti baviti proizvodnjom jer nemamo novca za nova ulaganja. Tako nam je rekla 34-godišnja Katarina Škiljić iz Feričanaca. 

- Naša općina još nije proglasila elementarnu nepogodu niti je komisija izašla na teren. Vidite po slikama da je sve uništeno, teško će se do jeseni bilo što oporaviti, a imali smo papriku, kupus, luk, rajčicu i dr. Ne znam od čega ćemo živjeti i hoćemo li ujesen, kao što je trend, morati spakirati svoje torbe te kao drugi Slavonci krenuti u Njemačku u potragu za poslom, dodaje ova mlada poljoprivrednica, nezadovoljna što ni država ni Ministarstvo ne shvaćaju kako nije isto kada od nevremena i elementarne nepogode nastrada mali poljoprivrednik ili velika kompanija. 

Samo na paprici gubitak oko 300.000 kuna

- Ova je godina izgledala kao da će proizvodnja biti dobra. Uglavnom nam je sva proizvodnja na otvorenom, tsamo oko 300 kvadrata imamo pod plastenicima. Nažalost, teško se živi od male proizvodnje, ali smo bili zadovoljni i vjerovali kako ćemo imati dobar urod i dobru proizvodnju, I muž i ja volimo i želimo ovo raditi, no čini se kako nam nije suđeno, dodaje Katarina Škiljić i apelira na državne institucije da sagledaju situaciju i pomognu malim proizvođačima. 

Procjenjuje kako će samo na paprici koju su imali na nešto više od jednoga hektara imati štetu oko 300.000 kuna.

- Teško je dati neku financijsku procjenu. Nas male nitko ne štiti. Nitko ne kontrolira prekupce na tržnicama, ne kontrolira poljoprivrednike koji uzimaju poticaj, a njive su im neobrađene. Kad se dijeli odšteta dijeli se svima, dodaje ova mlada poljoprivrednica. 

Svjesna je da država nema novca, ali isto tako smatra kako netko treba reagirati. To što općina Feričanci još nije proglasila elementarnu nepogodu i nikakva komisija nije izašla na teren govori o tome kako je svima svejedno. 

Na pitanje jesu li osigurali usjeve Škiljić kaže kako nemaju novca za to. Jedan kolega je išao u osiguravajuću kuću i rekli su mu kako je riječ o visokom riziku i proizvodnji koja je jako izložena, te su za jedan hektar tražili da im se uplati 10.000 kuna za osiguranje.

- Pa mi nemamo toliko novca i tu bi država trebala napraviti mehanizme, imati svoju državnu osiguravajući kuću koja će pratiti nas male poljoprivrednike - kaže naša sugovornica. 

Čekamo novac iz EU-a, ali ni tu ništa ne ide kako treba

Javili su se na natječaj za male poljoprivrednike no, sudeći po dinamici donošenja odluka i isplati - i tu će se načekati. 

Svi pričaju o novcu iz EU-a, a i u toj podjeli opet najviše dobiju najveći. Mi mali koji imamo želju i volju bavitise poljoprivredom očito ovoj državi nismo bitni. Zato i nije čudno što mladi iz Slavonije bježe, odlaze, kaže Katarina, koja se nada da će ona i suprug ipak naći snage pa ostati i nastaviti baviti se teškom povrtlarskom proizvodnjom. 

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje