Stočarstvo

Oporavlja se EU proizvodnja svinja - prve naznake i rasta cijena

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Njemačka, Danska, Nizozemska, Austrija, Mađarska, Rumunjska i Belgija bilježe pad proizvodnje, a Španjolska, Portugal, Francuska i Italijija povećanje

Iako je u istraživanju iz prosinca prošle godine zabilježen pad proizvodnje rasplodnih svinja u Europskoj uniji 1,7 posto, ukupna proizvodnja svinjskoga mesa porasla je jedan posto u prvoj četvrtini 2016. godine, navedeno je u biltenu  Kratkoročni izgledi za ratarske kulture, mliječnu i mesnu industriju.  

Kada je riječ o razvoju stočnoga fonda svinja Njemačka, Danska, Nozozemska, Austrija, Mađarska, Rumunjska i Belgija zabilježile su pad proizvodnje u prvoj četvrtini 2016. Ostale članice EU-a, poput Velike Britanije, Španjolske, Portugala, Francuske i Italije, i nadalje su povećavale proizvodnju u tome razdoblju unatoč niskoj cijeni svinjskog mesa u 2015. Poljska je imala značajnu redukciju u stočnome fondu - oko 15 posto, ali i nadalje uspijeva povećati netoproizvodnju zahvaljujući uvozu prasadi i svinja.

Ovi suprotstavljeni trendovi rezultat su različitih strategija i ekonomskih poltika između članica EU-a. S obzirom na to da kašnjenje u reprodukciji stada na proizvodnju utječe sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci, očekuje se kako će se EU proizvodnja svinja "usporiti" u drugoj polovini godine.

Očekuje se da će posljedica toga biti proizvodnja svinjskog mesa stabilzirana na oko 23,4 milijuna tona u ovoj godini, unatoč pozitivnim povratnim informacijama s izvoznih tržišta i prvim naznakama oporavka cijena svinjskoga mesa. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje