Prekogranična suradnja

Organic Bridge povezao ekološke proizvođače iz Srbije i Hrvatske

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
- Stvoreni su preduvjeti za implementaciju znanstvenih i razvojno-istraživačkih rezultata. U okviru projekta kreiran je i prodajni kanal organskih proizvoda i razvijen već prepoznatljiv brend. Podsjetila je na to kako je za građevinske radove na uređenju centra u Ivanovcima izdvojeno 34.600 eura, a da je za opremu koju koriste tamošnji organski proizvođači dano 48.000 eura.

Konferencija najvećeg prekograničnog projekta u regiji u sektoru ekološke hrane "Organic Bridge" održana je u Selenči, sa osvrtom na rezultate od lipnja 2017. godine do danas. Projekt je realiziran na području Osječko-baranjske županije u Hrvatskoj i Bačke u Srbiji.

Istaknuto je kako je kroz niz aktivnosti unaprijeđena organska proizvodnja s obje strane granice, a doprinijelo se i rješavanju zajedničkih problema ekoloških proizvođača.

Surađivali su Grad Valpovo zajedno sa partnerima – agencijom Tera Tehnopolis iz Osijeka, Centrom za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i organizacijom Terra's iz Subotice.

Vrijednost projekta je 550.815 eura, od čega je Europska unija financirala 85%. 

- Jedan od važnih rezultata je osnivanje istraživačkog centra u Selenči. Njegova osnovna djelatnost bit će planiranje, organiziranje i realizacija teorijskih i primjenjenih istraživanja u sektoru ekološke proizvodnje, što je jako važno za razvoj ove vrste poljoprivrede i ruralnih sredina u cijeloj regiji - rekla je Biljana Viduka, predstavnica COPS-a. 

Znanstveno-istraživački centar u Selenči opremljen je laboratorijom za analize, koje se provode u proizvodnji organske hrane, ima i prostor za organiziranje skupova, edukaciju i naslanja se na Farm inkubator COPS-a kroz koji već nekoliko godina prolaze ekološki  proizvođači usavršavajući se, teorijski i praktično za vlastitu djelatnost u ovoj branši.

Jedan od ciljeva projekta bilo je osnivanje centra za organsku proizvodnju u Osiječko-baranjskoj županiji po uzoru na centar u Selenči.

Rukovoditelj projekta, tajnik Grada Valpova Zvonko Barišić izrazio je nadu da se prekogranična suradnja u sektoru neće završiti ovim projektom i da će se i dalje zajednički raditi na stvaranju uvjeta za razvoj ekološke proizvodnje, poljoprivrede i ruralnih sredina s obje strane granice.

Adrijana Jurilj iz Lokalne razvojne agencije u Valpovu ukazala je na značaj osnivanja Centra za razvoj ekološke proizvodnje u Ivanovcima (CREP):

- Stvoreni su preduvjeti za implementaciju znanstvenih i razvojno-istraživačkih rezultata. U okviru projekta kreiran je i prodajni kanal organskih proizvoda i razvijen već prepoznatljiv brend.

Podsjetila je na to kako je za građevinske radove na uređenju centra u Ivanovcima izdvojeno 34.600 eura, a da je za opremu koju koriste tamošnji organski proizvođači dano 48.000 eura. 

- Oprema se sastoji od linije za proizvodnju sokova, pasirke, pasterizatora, sušare, kotlova za džemove, ajvar. Jedna od aktivnosti bila je i podizanje oglednog polja šljive valpovke, poznate samo za ovo područje. Veliki značaj za proizvođače ima to što je u okviru projekta razvijen marketing koncept lokalnog tržišta - zaključila je Jurilj.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje