Organska kozmetika sve popularnija

Organski proizvođači iz Srbije i Bosne i Hercegovine se udružuju

Agrovijesti
Ljekovito bilje Fotografija: Thinkstock
Cilj je uspostavljnje suradnje i izrada proizvoda od vlastitih sirovina. Riječ je, u prvom redu, o ljekovitim i kozmetičkim preparatima čiji su osnovni sastojci, med, pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.

Sporazum o suradnji tri organska proizvođača, dvoje iz Bosne i Hercegovine i jednog iz Srbije potpisan je u okviru 12. Foruma o organskoj proizvodnji koji je održan u Selenči u Centru za organsku proizvodnju. Cilj je uspostavljnje suradnje i izrada proizvoda od vlastitih sirovina. Riječ je, u prvom redu, o ljekovitim i kozmetičkim preparatima čiji su osnovni sastojci, med, pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.

- Želimo da naša gospodarstva udruže snage, proizvodnju i znanje i zajednički stvore brendove koji će se prodavati na tržištu obje države. Moja obitelj se bavi pčelarstvom, imamo oko 80 košnica i mi ćemo sa svoje strane ponuditi med, propolis, pelud i pčelinji otrov, rekao je Jozef Gašparovski iz Selenče, potpisnik sporazuma sa srpske strane.

U ovu suradnju uključena je i porodica Herceg koja se bavi proizvodnjom ljekovitog bilja i izradom ljekovitih i kozmetičkih preparata po vlastitim recepturama.

- U BiH imamo velike površine pod kvalitetnim ljekovitim biljem i proizvodimo eterična ulja, a za početak suradnje planirali smo da koristeći našu proizvodnju i pčelinje proizvode napravimo jednu paletu kozmetičkih proizvoda za njegu lica, isključivo od organskih sirovina. Riječ je o desetak proizvoda koji će se uskoro naći u prodaji u specijaliziranim trgovinama, objašnjava Sejad Herceg, vlasnik organske proizvodnje Herceg i predsjednik Saveza organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine.

Rezultat suradnje bit će jedinstveni proizvodi koji će predstavljati novinu na tržištu regije predviđa Mejra Halilović iz DOO Halilović. Ova firma je ujedno najveći proizvođač ljekovitog bilja na teritoriji BiH jer ga uzgaja na više od 150 hektara.

- Želim ljudima u regiji ponuditi nešto novo, korisno i zdravo, kaže Mejra Halilović i napominje kako je jedan od ciljeva ove suradnje da se mladi ljudi potaknu i uključe u organsku proizvodnju, kao i da su potpisnici ovog sporazuma spremni da im u tome pomognu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje