Inovativna proizvodnja

Osijek: Od koštica grožđa proizvodit će se ekstrakti, brašno i ulje

Agrovijesti
Berba grožđa Feeravino Fotografija:
U sklopu projekta "Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa", predstavljenog u srijedu na osječkome Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, od koštica grožđa razvijat će se novi prehrambeni i kozmetički proizvodi.

 U sklopu projekta "Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa", predstavljenog u srijedu na osječkome Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, od koštica grožđa razvijat će se novi prehrambeni i kozmetički proizvodi. Projekt provode osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet i iločka Poljoprivredna zadruga "Trs".
 
 "U sklopu projekta naša Vinarija 'Trs' opremit će vlastiti laboratorij u kojem će istraživati mogućnost potpunog iskorištavanja koštica grožđa kroz razvoj triju novih proizvoda – ekstrakta koštica grožđa, brašna te ulja od koštica", rekla je voditeljica projekta iz Poljoprivredne zadruge "Trs" Martina Šaravanja, dodajući da je ta zadruga na godinu bacala 20 tona koštica. Projekt vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija s 1,1 milijun, a ostalo će osigurati Poljoprivredna zadruga "Trs" i osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet.

 "Želimo unaprijediti suradnju s gospodarstvenicima i pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta. Očekujemo da će ovaj projekt to i ostvariti", rekao je dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Jurislav Babić.

 Voditelj projekta u sklopu fakulteta Tihomir Moslavac istaknuo je kako će od projekta imati korist i fakultet jer će se objaviti novi znanstveni radovi, a suradnja s proizvođačima vina na tom istraživanju koristit će studentima jer će steći praktična znanja.
  Projekt traje do 2020. godine, a na predstavljanju su bili i zamjenik ravnatalja Poljoprivredne zadruge "Trs" Mario Faletar i gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje