Okrugla obljetnica

Osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti slavi 60. rođendan

Agrovijesti
Fotografija:
Proslava je počela u utorak predstavljanjem monografije i dodjelom dekanovih nagrada, a završava danas Sajmom OPG-ova

Bivši Poljoprivredni fakultet u Osijeku, današnji Fakultet agrobiotehničkih znanosti slavi 60 godina rada i postojanja, piše portal Osijek News. Kako je istaknuto na svečanoj sjednici fakultetskog vijeća – cilj, misija i vizija nastavak je uzlaznoga trenda kako u nastavnom, tako i u znanstveno stručnom radu.

“Izuzetno smo počašćeni što smo u ovo turbulentno vrijeme prošli puno dobroga, ali i puno nedaća koje smo uspjeli premostiti. Osvrnemo li se na proteklih 60 godina možemo reći kako smo imali jedan uzlazni trend. Slavimo cijeli ovaj tjedan", istaknuo je dekan Krunoslav Zmaić. 

Proslava je počela u utorak promocijom monografije, u srijedu je održan Dan doktorata u sklopu kojeg i Dan karijere studenata. U četvrtak je održana glavna manifestacija i svečano obilježavanje 60. obljetnice,uz Wine fest i nastup grupe Dalmatino. Danas je pak počeo treći Sajam OPG-ova gdje se, kaže dekan Zmaić, dodatno ukazuje na transfer znanja i tehnologija studenata fakulteta, Udruge bivših studenata Alumni i poljoprivrednih proizvođača. Dekan je u utorak, na početku manifestcaije najboljim studentima uručio četiri dekanove nagrade. 

Upisano 187 studenata, interes raste

“Zadovoljni smo s povećanjem od 18 posto, jer smo zaustavili negativan trend proteklih nekoliko godina, no daleko smo još od broja upisanih studenata prije 2015. godine. Kontinuirano radimo na izmjeni studijskih programa i nadamo se da ćemo kroz aktivnu promociju privući još veći broj studenata. Ove godine radimo u posebnim okolnostima pandemije koronavirusa, no zasada se na svim studijskim programima odvija kontaktna nastava. U slušaju zaraze koronavirusom imamo i plan B, odnosno sve mogućnosti za online nastavu”, dodao je Zmaić.

Jedna od dobitnica dekanove nagrade je i Tea Januš iz Breznice Đakovačke, studentica 4. godine diplomskog studija agroekonomike.

“Dokaz je to da se stvarno isplatio trud u ove tri godine. Riječ je o jednoj lijepoj nagradi koja možda čak više znači mojim roditeljima nego meni. Uistinu su ponosni. Potvrdila sam im da novac koji su mene ulagali nije uzaludan, nego je bio za daljnji napredak. Sto posto sam sigurna da ću raditi u struci, no nikako ne na jednom radnom mjestu cijeli radni vijek, kao što je to nekada prije bilo”, komentira Tea Januš.

Studentica Maja Matasović iz Đakova dobitnica je dekanove nagrade za preddiplomski studij (hortikulture). Nastavlja dalje studirati na FAZOS-u, na smjeru Povrćarstvo i cvjećarstvo.

“U mom se gradu jako malo ljudi bavi poljoprivredom, dok je to u okolnim selima sasvim drukčije. Mislim da se može naći posao u struci, naravno ako želite raditi. Ustrajavat ću na pronalasku zaposlenja u struci u Slavoniji, jer želim ostati uz roditelje. Dekanova je nagrada dokaz da se trud isplate i da su ocjene važne. Koliko se god neki studenti vode time da je bitno samo ‘proći’ ispit, meni je uz prolaz bila važna i ocjena, za što je naravno trebalo uložiti dodatni trud”, komentira ona.