Međunarodna konferencija u Tirani u organizaciji FAO i GIZ-a

Osnaživanje žena kroz pristup vlasništvu nad poljoprivrednom zemljom​

Agrovijesti
17. izbor Najuzornije hrvatske seoske žene, Grabarje Fotografija: Morana Begač
Jedan od najznačajnijih faktora i pokazatelja  razvoja jedne zemlje je pravo žena da imaju vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem. Pa ipak, to pravo je redovno zanemareno, osporeno, ili se naprosto ne provodi u praksi. Stoga je glavna tema međunarodne konferencije koja se održava u Tirani “Osnaživanje žena kroz pristup vlasništvu nad zemljom”.

Organizatori konferencije su FAO i GIZ, agencija koja provodi projekte pod pokroviteljstvom vlade Republike Nemačke.

U većini zemalja zapadnog Balkana žene imaju manji pristup zemljištu od muškaraca i njihovo pravo na zemljište je često ograničeno na tzv. “sekundarno vlasništvo nad zemljom”. U praksi to znači da se njihovo vlasništvo nad zemljom ograničava samo na posredno vlasništvo preko muških članova obitelji. U slučaju da se suprug odseli, umre ili da dođe do razvoda, postoji ozbiljna mogućnost da žena izgubi pravo nad vlasništvom nad zemljom. 

Obzirom da situacija po pitanju vlasništva nad zemljom nije sasvim jasna, žene mogu imati problem da prodaju ili iznajme zemlju, ili da je založe prilikom uzimanja kredita.

“Prepreke koje ometaju žene u seoskim sredinama da u potpunosti ostvare svoja prava nad vlasništvom nad zemljom su brojne i jako složene,” izjavila je Marcela Viljareal, direktorica FAO ureda za partnerske projekte, podršku i razvoj. “Prepreke su razne, od neadekvatnih pravnih okvira i neprovođenja postojećih zakona, do kulturoloških prepreka. “

Na teritoriju zapadnog Balkana registrirana poljoprivredna gospodarstva u vlasništvu ili suvlasništvu žena čine 15-39 posto svih poljoprivrednih zemljišta, a u pojedinim krajevima taj postotak je samo 3 posto. Zahvaljujući kontinuiranim naporima FAO kao i Svjetske banke, vlade zemalja zapadnog Balkana su svjesne ovog problema i obvezale su se da učine sve što je moguće kako bi se stanje popravilo.

Njemačka organizacija za tehničku suradnju (GIZ) u ime Ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj republike Njemačke i FAO čine zajedničke napore na zapadnom Balkanu kako bi promovirali napredak u provođenju jednog od ciljeva rada UN, a to je jednakost spolova.

Konkretno, FAO i Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Europu, sektor za pravne reforme, zajednički surađuju na omogućavanju uvjeta da se provede specifični cilj 5a koji glasi: “Raditi na provođenju reformi koje bi ženama omogućile jednak pristup ekonomskim resursima, kao i pristup vlasništvu i kontroli nad zemljištem i drugim vrstama imovine, financijskih usluga, nasljedstvu i prirodnim resursima, u skladu sa zakonima zemlje u kojoj žive”.

Koristeći FAO metodu za procjenu situacije i profiliranje određene zemlje, uz pomoć GIZ-a, napravljena je procjena stanja zakonodavstva u zemljama zapadnog Balkana. Uočeni su nedostaci u zakonodavnim okvirima i dane preporuke za ispravljanje tih nedostataka.

“Sada je potpuno jasno, ističu u FAO, da običaji i tradicija često imaju prednost nad zakonodavstvom. Stoga je presudna uloga javnih bilježnika i ljudi zaposlenih na registraciji gospodarstava u unaprijeđenju vladavine jednakosti spolova kada je riječ o vlasništvu nad zemljom”.  

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje