Za budućnost

Osnovana Goranska ekološka inicijativa

Agrovijesti
Šume Fotografija: Pixabay
Ekološka udruga Goranska ekološka inicijativa (GEI) osnovana je u subotu u sjedištu Nacionalnog parka Risnjak u Crnom Lugu s temeljnim zadaćama odgovora na sve ugroze prirode i ljudskog življenja na području Gorskoga kotara te posebno traganjem za modelima i rješenjima budućeg održivog razvoja tog područja, izvijestila je ova udruga.

Kako je navedeno u priopćenju, jedan od neposrednih povoda osnivanja udruge je zaraza smreke kukcem potkornjakom, koji prijeti potpunim uništenjem te kvalitetne drvne vrste na području Gorskog kotara.

Na osnivačkoj skupštini iskazano je negodovanje zbog stavova i posljedične neučinkovitosti Hrvatskih šuma u borbi na tom polju, ali jednako i države kao vlasnika. Prebacivanje krivnje za širenje zaraze potkornjakom na privatne šumovlasnike klasična je zamjena teza po načelu "brigo moja pređi na drugoga", a pozivanje na struku čini se smiješnim uz spoznaju da su nakon ledoloma koji se dogodio 2014. godine tisuće kubika drvne mase ostavljene da trunu u šumi, dok se istovremeno, s ciljem ostvarivanja dobiti, ekspoloatirala zdrava i zdravija drvna masa, stoji u priopćenju GEI.

Naredba ministra poljoprivrede o obveznoj sječi šume zaražene potkornjakom apsolutno je neodrživa, jer nema uporišta u realnom životu lokalnog stanovništva i osuđena je na neuspjeh, rečeno je na skupu. Također, kako se navodi u priopćenju, na osnivačkoj skupštini zaključeno je da Gorskom kotaru prijeti daljnja devastacija okoliša i nastavak depopulacije, ako se državne vlasti nastave autarkično distancirati od problema ovog kraja.

Za predsjednicu je izabrana vlasnica uspješnog OPG iz Čabra Anita Pintar. Goranska ekološka inicijativa djelovat će pridružena ekološkoj udruzi Eko Kvarner.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje