Europska agencija za sigurnost hrane

Ostaci pesticida otkriveni su u gotovo svoj europskoj hrani

Agrovijesti
Banane Fotografija: Pixabay
Od 84.341 uzorka proizvedenih proizvoda iz konvencionalne poljoprivrede, 97,2% sadrži tragove jednog ili više od 774 pesticida.

Više od 97% europskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sadrži ostatke pesticida, prema analizama koje provode nacionalne vlasti EU.

Godišnje prikupljanje rezultata istraživanja iz cijele EU o prisutnosti pesticida u prehrambenim proizvodima Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) nije donijelo nikakvih iznenađenja. Od 84.341 uzorka proizvedenih proizvoda iz konvencionalne poljoprivrede, 97,2% sadrži tragove jednog ili više od 774 pesticida.

Čak 53,3% uzoraka ispitanih u 2015. godini bilo je "bez kvantitativnih ostataka" , dok 43,9% sadrži ostatke "koji ne prelaze zakonske granice". S druge pak strane, 99,3% ekološke hrane bilo je slobodno od ostataka ili unutar zakonskih granica.

Da bi se zadovoljili europski standardi ostatci bilo kojeg pesticida koji se nalaze u proizvodu ne smiju prijeći dva puta više od zakonskog ograničenja. U košarici analitičara bile su banane, patlidžani, brokula, djevičansko maslinovo ulje, sok od naranče, grašak, paprike, grožđice, pšenica, maslac i jaja. Dok su neki uzorci svakog proizvoda pronašli ostatke višestrukih pesticida, najzanimljiviji su rezultati za banane (58,4%) i grožđice (58,3%), a zatim paprike (24,4%).

Tri četvrtine uzorka potječu iz zemalja EU (plus Norveška i Island), a druga četvrtina dolazi iz neodređenih trećih zemalja. Taj uvoz predstavlja najveći rizik za potrošače, s 5,6% koji su pronašli ostatke pesticida iznad granica EU. Među proizvodima iz EU, 1,7% uzoraka bilo je iznad zakonskih granica. Jedna trećina svih otkrivenih pesticida ilegalna je u EU.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje