Zanimljivosti

Otok na kojem kilogram krumpira košta 3700 kuna

Agrovijesti
Krumpir Fotografija: Pixabay
Krumpiri bonotte se pomno uzgajaju i još pažljivije beru na vrhuncu zrelosti u svibnju koji traje tek tjedan dana. U to se vrijeme 2500 berača okuplja u zoru i rade do zalaska sunca...

Jeftina pučka hrana često uključuje krumpir, ali ne i onaj koji dolazi s malog francuskog otoka Noirmoutiera, zapadno od Nantesa. Mali žuti gomolji najskuplji su na svijetu, a cijena im se penje i do 3700 kuna za kilogram, piše Punkufer.hr. Rastu samo u otočnom tlu zaljeva Biscay, bogatom mineralima. Taj mali komadić zemlje što miriše na ocean i alge prostire se na tek 50 četvornih kilometara.

Krumpiri bonotte se pomno uzgajaju i još pažljivije beru na vrhuncu zrelosti u svibnju koji traje tek tjedan dana. U to se vrijeme 2500 berača okuplja u zoru i rade do zalaska sunca, vadeći ručno gomolj po gomolj, kako bi zlaćani krumpiri mogli zasjati na stolovima najboljih svjetskih restorana.

Odlikuju se delikatnom limunastom aromom, mirišu na orahe a karakteristični su po slanom, mineralnom okusu koji još dugo ostaje na nepcu. Koristi se za juhe, salate, kreme ili piree, ali kako god da se koristi – najvažnije je da se kora koja čuva esenciju mora i tla ne guli.

No francuska delikatesa ima ljutog protivnika. Britanski lanac supermarketa Tesco počeo je komercijalizirati krumpir prodajući ga ispod cijene od oko 17 kuna po kilogramu. Pučki rođaci francuskih plemića među gomoljima rastu preko La Manchea, na britanskom teritoriju.Otok Jersey ima sličnu klimu i tlo, ali poznavatelji tvrde da su francuski krumpiri ipak ukusniji.

Otok na zapadnoj obali Francuske slavu ne duguje samo krumpirima, nego i ljupkoj arhitekturi, desecima kilometara pješčanih plaža te mirisnim borovima,načičkanim poput velikih suncobrana. Za kopno je vezan stoljetnim nasipom i novijim mostom kojim se dolazi do oaze vrijedne pozornosti. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje