Zelena energija

Otpad iz tvornice sladoleda grije domove u Engleskoj

Agrovijesti
Sladoled Fotografija: Thinkstock
Treći najveći svjetski proizvođač sladoleda R&R Ice Cream odlučio je otpatke iz proizvodnje sladoleda pretvarati u bioplin za National Grid

U projektu su partneri s Iona Capitalom i s tvrtkom za management resursa Veolia. Nusproizovd, koji se sastoji od šećera, masnoća i proteina, ostaje nakon čišćenja linije proizvodnje. Tada može biti pretvoren u biometan, bioplin koji će zatim otići tvrtki National Grid za grijanje engleskih kućanstava, zahvaljujući blizini postrojenja Anaerobic Digestion koju vodi Veolia.

Tvornica R&R je u Leeming Baru u Sjevernom Yorkshireu, najveći je proizvođač vlastitoga sladoleda i brandova kao što su Nestleov Fab, Rowntrees Fruit Pastille Iollies, Cadbury's Dairy Milk čokoladni štapići, Oreo sladoled i Yoomoo smrznuti jogurt.

Prema Veoliai, čokoladni sladoled stvara 10 posto više energije nego vanilija i 20 posto više energije nego jagoda. Estelle Brachlianoff, viša izvršna potpredsjednica Veolia UK & Irska kaže kako je projekt premijerni primjer pretvaranja otpada u zelenu energiju.

- Ovakve inovacije trebaju omogućiti Ujedinjenome Kraljevstvu da postigne vladine ciljeve do 2020., i nadamo se kako ćemo to izgraditi, kaže Brachlianoff.

Mike Dunn, direktor Iona Capitala, kaže kako zelena infrastruktura ima državnu potporu te je područje za koje se sve više interesiraju investitori.

- Ovo je posebno važno za lokalnu vlast i sektor javnih mirovinskih fondova koji žele pokazati da njihovi članovi ulažu odgovorno, kaže Dunn.

Također, nusproizvod koji ostane na kraju procesa je gnojivo bogato za ishranu, a može se distribuirati na farme kako bi poboljšalo proizvodnju žitarica.

Postrojenje je jedna od najvećih tvornica u UK-u te je potpuno funkcionalna, a nastavit će ostvarivati vVadin cilj da od 2020. godine 20 posto generiranja energije dolazi iz zelene energije.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje