Agroproteinka upozorava

Otpad od svinjokolje mora se pravilno zbrinuti

Agrovijesti
Fotografija:
Pravilno zbrinjavanje tih nusproizvoda je posebno važno radi prevencije pojave i širenja zaraze afričkom svinjskom kugom, koja bi predstavljala veliku opasnost za sve svinjogojske farme – u lipnju 2021. godine u Republici Hrvatskoj bilo je 76 703 gospodarstava s 1.374.306 svinja, upozorava Agroproteinka

Pred nama je sezona svinjokolja u domaćinstvima koja proizvode mesne proizvode za vlastitu upotrebu. Sigurno je da takvi uzgajivači znaju kako iskoristiti najveći dio životinje i trude se od svake dobiti najveću vrijednost, no ipak uvijek neki dijelovi preostanu neiskoristivi. Ono što je važno imati na umu je činjenica da se takav otpad, odnosno nusproizvodi, mora pravilno zbrinuti. Mnoge općine omogućavaju posebne kontejnere za tu svrhu, gdje stanovnici mogu besplatno odložiti te nusproizvode, a tvrtka koja se bavi odvozom na području cijele Hrvatske i zbrinjavanjem je Agroproteinka iz Sesvetskog Kraljevca.

U slučaju bacanja neiskoristivih ostataka u njive, jarke, potoke ili šume, kao i bacanja u mješoviti otpad, može doći do širenja različitih zaraza i neugodnih mirisa. Pravilno zbrinjavanje tih nusproizvoda je posebno važno radi prevencije pojave i širenja zaraze afričkom svinjskom kugom, koja bi predstavljala veliku opasnost za sve svinjogojske farme – u lipnju 2021. godine u Republici Hrvatskoj bilo je 76 703 gospodarstava s 1.374.306 svinja.

Sigurna je dijagnoza ove bolesti moguća isključivo laboratorijskim pretragama, a može se posumnjati na infekciju kod povećanog broja uginuća svinja ili, primjerice, u slučaju općeg infektivnog sindroma, odnosno groznice i gubitka apetita, a svinje se pritom ne glasaju i skupljaju u hrpe. Potom se mogu javiti krvarenja kože uški, repa, nogu i ventralnog djela abdomena, a do 20. dana ugiba i do 100 posto inficiranih svinja. Riječ je o tipičnim simptomima koji mogu biti prisutni i ne moraju. Dio simptoma mogu imati, mogu imati sve, a čak mogu biti i bez simptoma. Stoga, odgovornim ponašanjem vrijedi raditi na prevenciji i afričke svinjske kuge i svih ostalih bolesti koje bi se mogle proširiti u doticaju drugih životinja i odbačenih ostataka.

Životinjski nusproizvodi rangiraju se u tri kategorije te ih sukladno kategorizaciji obrađuje. Safevet je pogon za preradu kategorija 1 i 2 unutar kojega se prerađuju uginule životinje te rizični materijal, a otpad sa svinjokolja pripada kategoriji 2. Riječ je o nusproizvodima koji su opasni za zdravlje ljudi i životinja stoga je njegova uloga prije svega veterinarsko-zdravstvena. Proizvodi nastali preradom unutar ovoga pogona koriste se kao energenti.

Jedinice lokalne samouprave još uvijek se mogu javiti Agroproteinki za odvoz nusproizvoda sa svinjokolja i na taj način se pobrinuti za zdraviji okoliš u svojim mjestima. Dobro je napomenuti i da se u te posebne kontejnere ne ubacuje vreće i posude od bilo kojeg materijala, već samo životinjski materijal, kako bi se osiguralo jednostavnije zbrinjavanje, bez ručnog odvajanja materijala. Spremnici su prošle sezone postavljeni u više od 180 općina te je skupljen 614.901 kilogram nusproizvoda, a odvoz je zatražilo preko 30 općina.