Promocija vina

Otvoren 14. festival vina i kulinarstva VINOcom

Agrovijesti
VINOcom Fotografija: HGK
Ovogodišnja priredba okupila je više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira i slatkih delicija.“Drago nam je da se i ove godine odazvao velik broj vinara i drugih izlagača, a vjerujemo i da biti i dosta posjetitelja, čija ćemo očekivanja nadam se ispuniti kao i prethodnih godina”, zaključuje organizator, osnivač i direktor festivala Ivan Dropuljić.

„Možemo biti ponosni na više od 120 autohtonih sorti vina i na mozaik od četiri vinske regije od kojih svaka regija ima svoje sortne i položajne specifičnosti. Ova vrhunska vina koja imamo mogućnost kušati etablirana su na globalnim vinskim kartama, a naši vinari nose odličja najprestižnijih svjetskih natjecanja“, rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na jučerašnjem otvaranju 14. festivala vina i kulinarstva - VINOcom 2019. koji se još danas, 23. studenog održava u hotelu Esplanade u Zagrebu. 

Kovačević je istaknuo da naši vinari obogaćuju gastronomsku ponudu čime se stvara vrhunski turistički proizvod i daje izravan doprinos vansezonskoj ponudi i produženju turističke sezone. Najavio je da će HGK u narednom razdoblju pod zajedničkim brandom Vina Croatia - vina mosaica još snažnije raditi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina.

VINOcom

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek je istaknuo kako Vlada i Ministarstvo ulažu napore kako bi poboljšali uvjete poslovanja u sektoru vinogradarstva i vinarstva. “Donesen je novi Zakon o vinu u suradnji s našim proizvođačima koji donosi značajna administrativna rasterećenja i uštede vinarima u odnosu na dosadašnje propise. Ukinute su sve naknade za kontrole  stavljanja vina u promet te evidencijske markice čime je 12 milijuna kuna vraćeno sektoru vinarstva. Uspostavljene su četiri nove vinogradarske regije povezane s organizacijama vinara. Ove godine usvojen je i petogodišnji Nacionalni program za pomoć sektoru vina vrijedan 54 milijuna eura”, rekao je Tušek.

Novost ovogodišnjega festivala je predstavljanje različitih okusa pršuta, konkretno pršuta od crne slavonske svinje, od mangulice i pata negra, a rezat će dalmatinski, istarski i parma pršuti. Zemlja partner ove je godine Slovačka te će se na sajmu predstaviti i tri slovačka vinara.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje