Ruralni razvoj

Otvoren novi dječji vrtić u Bisagu financiran iz Programa ruralnog razvoja sa 3,5 milijuna kuna

Agrovijesti
Program ruralnog razvoja Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković otvorila je novi dječji vrtić Pčelica u mjestu Bisag u općini Breznica u Varaždinskoj županiji. Kapacitet vrtića je 30 djece u dvije skupine (1 jaslićka za 10 djece i 1 vrtićka za 20 djece). U vrtiću će biti zaposleno pet osoba.

Vrijednost projekta iznosi 3,5 milijuna kuna, a intenzitet potpore je 100%  iz Programa ruralnog razvoja kroz Mjeru 7. Izgradnja i rekonstrukcija vrtića provodi se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije i izravno je ovisna o razvrstavanju općina i gradova prema stupnju razvijenosti, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu.

„Obnavljamo i gradimo 200 dječjih vrtića kroz mjeru 7 u svim županijama u ruralnom prostoru po najvišim pedagoškim standardima, čime sudjelujemo u provedbi aktivnih mjera demografske politike Vlade RH. Naš je cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje svojih obitelji te uvjete za ostanak na ruralnom prostoru. Fondovi EU pružaju nam priliku da obnovimo i izgradimo sve ono što nismo mogli prethodnih godina jer općine nisu imale novca za takve investicije“, kazala je otvarajući vrtić državna tajnica Marija Vučković. 
 
Interes jedinca lokalne samouprave za sve natječaje iz Mjere 7 iznimno je veliki.  Do sada je raspisano 7 natječaja, sklopljena 432 ugovora o sufinanciranju u iznosu od 1,8 milijardi kuna. Riječ je o izgradnji javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda; izgradnji nerazvrstanih cesta; dječjih vrtića, vatrogasnih domova, tržnica, parkova i sportskih terena, te općenito planovima za razvoj jedinica lokane samouprave. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje