Očekuje da će Srbija izvesti 1,7 milijuna tona pšenice.

Otvoren put srpskoj pšenici za Egipat

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Thinkstock
Srbija održava visoke prinose pšenice po hektaru, tako da je i dalje na visokom drugom mjestu, odmah iza prosjeka Europske unije. Isti izvor navodi da se za ekonomsku 2018/19 godinu očekuje da će Srbija izvesti 1,7 milijuna tona pšenice.

Vlada Egipta, najvećeg svjetskog uvoznika pšenice, objavila je tender za kupovinu 60.000 tona pšenice. Po prvi put se među zemljama koje imaju pravo prijave na tender pojavila i Srbija. Omogućavanje izvoza srpske pšenice u Egipat, konkretan je rezultat zajedničkih napora srpskog Ministarstva poljoprivrede, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (UN FAO), Europske banke za obnovu i razvoj i Udruženja Žita Srbije u okviru više projekata za promociju izvoza žitarica i uljarica, koje u posljednje tri godine u Srbiji realiziraju ove institucije.

Delegacija egipatskog Ministarstva poljoprivrede posjetila je Srbiju prošli tjedan kako bi potvrdila odluku koju je egipatska vlada donijela u rujnu 2018. godine da je Srbija nakon 30 godina ponovo crtificirana  za izvozi pšenicu u Egipat. Tijekom četvorodnevnog posjete, koju su organizirali FAO i EBRD, egipatski dužnosnici su proveli reviziju fitosanitarnog sustava Srbije i upoznali se sa specifičnostima proizvodnje i trgovine pšenicom u Srbiji. Nakon prvog sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sastali su se sa predstavnicima Uprave za zaštitu bilja, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i SGS laboratorija, kao i sa predstavnicima uspješnih agrobiznis kompanija Delta Agrara, Agrogrnje i Graneksporta.

Analiza Udruženja Žita Srbije, izrađena na temelju podataka Odjeljenja za poljoprivredu Sjedinjenih Američkih Država (United States Agriculture Department - USDA) za period 2014/15 – 2017/18, pokazala je da je Srbija i dalje među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svijetu. Srbija održava visoke prinose pšenice po hektaru, tako da je i dalje na visokom drugom mjestu, odmah iza prosjeka Europske unije. Isti izvor navodi da se za ekonomsku 2018/19 godinu očekuje da će Srbija izvesti 1,7 milijuna tona pšenice.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje