RASTE IZVOZ VOĆA I POVRĆA

Otvoren sajam Fruitlogistica 2020. u Berlinu

Agrovijesti
Fotografija:
U prvih 10 mjeseci prošle godine Hrvatska je izvezla voća i povrća u vrijednosti 58 milijuna eura te gotovo 40 milijuna eura proizvoda od voća i povrća, istaknuo je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević na otvorenju sajma Fruitlogistica 2020. u Berlinu

U Berlinu je otvoren Međunarodni sajam voća i povrća Fruitlogistica 2020, na kojemu se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavljaju tvrtke Rabo, Osatina grupa, VeeMee, Frutura PZ i OPG Balić Marijan. Riječ je o najvažnijem svjetskom sajmu u sektoru svježeg voća i povrća na kojem će izlagati više od tri tisuće tvrtki iz 130 zemalja, a na trodnevnom sajmu očekuje se oko 80,000 poslovnih posjetitelja.

''Hrvatsko je voće i povrće zbog svoje kvalitete sve traženije na svjetskom tržištu, zbog čega je važno da HGK i dalje podupire promociju domaćih proizvođača na jednom od najvećih međunarodnih sajmova kao što je ovaj'', rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.

Naime, o sve većoj potražnji govore i brojke, u prvih 10 mjeseci prošle godine izvezli smo voća i povrća u vrijednosti 58 milijuna eura te gotovo 40 milijuna eura proizvoda od voća i povrća. ''Dakle, izvoz povrća u prvih je 10 mjeseci 2019. u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine porastao 18 posto, a izvoz voća šest posto'', zaključio je Kovačević.

Očekivanja izlagača

Premda su pojedini članovi zadruge u prethodnim godinama već uspješno izvozili, Frutura kao poljoprivredna zajednica formirana je 2019. godine, stoga dosad nije realizirala izvoz. Od prvog sudjelovanja na sajmu Fruitlogistica u Berlinu očekuju upravo ugovaranje izvoza u inozemstvo te izmjenu iskustava sa srodnim proizvođačima.

''Nudimo isporuku svježih konzumnih borovnica. Smatramo da smo konkurentni s isporukama u lipnju budući da je to vrijeme kada veliki španjolski proizvođači završavaju svoju berbu, a veliki poljski proizvođači još nisu započeli sa svojim ranim sortama'', kazao je Robert Kovačević, član nadzornog odbora Fruture PZ.

Osatina grupa svoje voće i povrće izvozi u 14 europskih zemalja. Sajam su posjećivali nekoliko proteklih godina, no ove godine prvi put na njemu i izlažu. ''Očekujemo da ćemo predstaviti svoje poslovanje, kvalitetu proizvoda te ojačati odnose i stvoriti nove prilike za razvoj poslovanja'', rekla je Zrinka Jaman iz Osatina grupe, a kao prednost ističu brzinu proizvodnje, jamstvo kvalitete, kontinuirana ulaganja u razvoj proizvodnih procesa korištenjem najnovijih tehnologija te edukaciju i ulaganje u razvoj ljudskih potencijala.

Izlažu i OPG-ovi

Osim renomiranih proizvođača svježeg voća i povrća, na izlaganje su se odvažili i OPG-ovi. Poput onog Marijana Balića, proizvođača češnjaka i ratarskih kultura, čiji su proizvodi zbog iznimne kvalitete sve više traženi na domaćem tržištu, a sajam Fruitlogistica smatraju izvrsnom prilikom za međunarodni iskorak u poslovanju.  

Sajam Fruitlogistica pokriva sve segmente proizvodnje svježeg voća i povrća. Na njemu, uz primarne proizvođače svježeg voća i povrća, izlažu i tvrtke koje se bave distribucijom, inovacijama, mehanizacijom, opremom te ostalim uslugama koje su povezane sa sektorom voća i povrća. Zato se u organizaciji HGK predstavlja i tvrtka VeeMee koja se bavi savjetovanjem u vezi s poslovanjem, uslugama, posredovanjem i zastupanjem u poljoprivrednom i trgovačkom sektoru. Tvrtka je izradila platformu za poboljšanje vidljivosti proizvođača kod krajnjeg potrošača te promicanje podrijetla proizvoda. Sajam Fruitlogistica svim sudionicima u poslovanju s voćem i povrćem pruža priliku za poslovno umrežavanje i plasman proizvoda i usluga na nova svjetska tržišta.