Manifestacije

Otvoren sajam GAST sa 700 izloženih brendova

Agrovijesti
Otvoren sajam GAST sa 700 izloženih brendova Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
GAST objedinjava sajmove prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, vina, namještaja, turizma te sladoleda i slastica. Sudjeluju izlagači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Njemačke, Italije i Tajlanda.

 Tradicionalni međunarodni sajam GAST koji se održava do subote 2. ožujka i na kojemu se predstavlja oko 700 brendova izlagača i suizlagača iz osam zemalja, otvoren je u srijedu u splitskoj Spaladium areni.

GAST objedinjava sajmove prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, vina, namještaja, turizma te sladoleda i slastica. Sudjeluju izlagači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Njemačke, Italije i Tajlanda.

Očekuje se kako će kroz ovogodišnji GAST proći oko 18.000 posjetitelja u raznim delegacijama, individualnim posjetima ili sudjelovanjem na konferencijama.

Ovogodišnji GAST ima konferencijski, degustacijski i vinski program.

U konferencijskom programu predviđeni su paneli o digitalizaciji u turizmu, nautičkom turizmu, reformi turističkog zakonodavstva i turističkoj infrastrukturi, te o najnovijim trendovima malih iznajmljivača. Degustacijski program odvija se pod nazivom "Gast u slast", a posjetitelji će moći vidjeti najnovije gastronomske specijalitete za nadolazeću turističku sezonu. U vinskom programu pod nazivom "Gastro živjeli" posjetitelji će moći kušati više od 180 uzoraka domaćih vina. Održat će se i oko 50 prezentacija alkoholnih i bezalkoholnih pića i hrvatsko natjecanje u izradi pizza s kojeg će se pobjednik plasirati na međunarodno natjecanje u izradi pizza u Napulju.

Sajam je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ocijenio je kako je GAST najbolji specijalizirani sajam u Hrvatskoj, koji povezuje proizvođače hrane, pića i ostalih potrepština s korisnicima u sektoru turizma, ali i s ostalim korisnicima. Rekao je da imamo vrhunsku hranu i vina i da to uz more i sunce definitivno privlači turiste.

Rekao je da uvoz ne možemo spriječiti kao ni izvoz robe koji u postocima raste u sektoru poljoprivrede puno brže nego uvoz, no da su građani oni koji biraju i kupuju domaće proizvode.

Na pitanje zašto je u Hrvatskoj skuplje proizvesti jabuku nego primjerice u Poljskoj ministar je objasnio da je to zato što moramo postati konkurentniji za što postoje fondovi EU i program ruralnog razvoja, kao i natječaji za voćare, povrtlare i stočare. 

"U fondu sektora poljoprivrede ove ćemo godine raspisati natječaj za još 360 milijuna eura i s time smo raspisali sve natječaje koje smo mogli raspisati. Znači, 60 posto omotnice od 2,4 milijarde eura smo ugovorili, a upravo danas će ugovore potpisati 150 do 200 poljoprivrednika iz Dalmacije. Uz to, do sada je oko 30 posto novca isplaćeno našim poljoprivrednicima. Mi ćemo u sektoru poljoprivrede potrošiti svaki eurocent koji dobivamo iz EU", kazao je ministar Tolušić.

Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina smatra da je sajam bitan za turističku ponudu Hrvatske, jer u fokus stavlja enogastronomiju koja je "duša i srce hrvatske turističke ponude". Istraživanja su pokazala da više od 93 posto turista ima poseban doživljaj za destinaciju vezan uz enogastronomiju i zato je to izrazito važno, rekao je Glavina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje