Investicije

Otvorena dva bioplinska postrojenja u potkalničkom kraju

Agrovijesti
Bioplinsko postojenje Fotografija: Pixabay
U Gregurovcu, kraj Križevaca, u petak su svečano otvorena postrojenja "Bioplinara Organica Kalnik 1" i "Bioplinska elektrana Orehovec", u čiju je izgradnju uloženo 93 milijuna kuna.

Radi se o prva dva bioplinska postrojenja u sklopu šest u sklopu investicijskog ciklusa vrijednog 261 milijun kuna u nerazvijenim dijelovima Koprivničko-križevačke, Virovitičko-Podravske i Osječko-baranjske županije.

Uz bioplinsko postrojenje u Gregurovcu izgrađena je i upravna zgrada i zaposleno 29 djelatnika, dok je isporuka sirovina ugovorena sa 150 kooperanata.

Postrojenje u Gregurovcu snage je 2,4 megavata, a u Orehovcu 1,2 megavata, a direktor bioplinske elektrane Orehovec Franjo Hoić napominje kako je zajedno s upravnom zgradom vrijednost investicije oko sto milijuna kuna.

Naglašava i kako će se uz svako postrojenje izgraditi sustav toplinske energije za staklenike za proizvodnju povrća i liniju za preradu organskog otpada iz kućanstava. S nekoliko komunalnih poduzeća iz triju županija razrađen je koncept zbrinjavanja organskog otpada, rekao je Hoić.

Predsjednik Uprave tvrtke Energija bioplina d.o.o. Oleg Maksimov ističe da je u bioplinska postrojenja u Gregurovcu i Orehovcu ugrađena najbolja tehnologija u Europi.

Čelnici tvrtki koje vode bioplinska postrojenja najavili su kako će ta postrojenja poslužiti i lokalnoj zajednici jer će besplatno isporučivati toplinsku energiju za lokalne škole, vatrogasne domove, crkve te ostale objekte bitne za zajednicu, a na prigodnoj je svečanosti dodijeljeno i pet stipendija u mjesečnom iznosu od po 700 kuna za srednjoškolce slabijeg imovinskog stanja iz lokalne sredine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje