27. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Otvorena najstarija sajamska manifestacija u Hrvatskoj

Agrovijesti
Bjelovarski sajam Fotografija: bjelovar.info
Započeo je 27. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam koji je okupio više od 500 izlagača iz mnogih zemalja, ali i zavidan broj posjetitelja. Najveći je to sajam u regiji, a krase ga brojna događanja, dok je pozornost ove godine usmjerena na 27. državnu stočarsku izložbu na kojoj će biti predstavljena čak 524 grla raznih izlagača.

Započeo je 27. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam koji je okupio više od 500 izlagača iz mnogih zemalja, ali i zavidan broj posjetitelja. Najveći je to sajam u regiji, a krase ga brojna događanja, dok je pozornost ove godine usmjerena na 27. državnu stočarsku izložbu na kojoj će biti predstavljena čak 524 grla raznih izlagača. Važno je napomenuti i kako će se, između ostalog, na sajmišnom prostoru u Gudovcu održati, i 4. po redu Peti element, sajam grijanja i obnovljivih izvora energije, 2. HOROP, sajam opreme za hortikulturu te 2. GRO-KO, sajam građevinske i komunalne opreme, ali i brojna predavanja, radionice te izložba stoke.

Ovaj sajam međunarodnih razmjera centar je poljoprivrede u državi, ali i mjesto sklapanja mnogih poslovnih suradnji i gospodarskih ugovora, čiju važnost priznaje i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović, koja je Sajam svečano otvorila.

Grabar- Kitarović tom prilikom je napomenula kako ova sajamska manifestacija svojom dugom tradicijom i bogatom poviješću zauzima značajno mjesto u gospodarskom životu Hrvatske i širem europskom okruženju, nakon čega je istaknula važnost poljoprivrede u izgradnji održivog gospodarstva. Naime, Grabar- Kitarović napominje kako upravo poljoprivrednici čine okosnicu održivog razvoja.

Osim toga, predsjednica navodi i kako se stanje u poljoprivredi također odražava na demografiju.

– Upravo je iz ruralnih područja najveće iseljavanje. Nadam se stoga da će u roku biti donesena nova i jasna strategija razvoja hrvatske poljoprivrede koja će zacrtati pravce razvoja poljoprivrede, rekla je predsjednica kazavši kako hrvatska poljoprivreda ima ogroman potencijal rasta i razvoja, velike komparativne prednosti, ali da je još uvijek potrebno jače udruživanje naših poljoprivrednika, prilagođavanje tehnološkim promjenama i inovacijama te poboljšanje vanjsko trgovinske razmjene.

– Ako budemo pametno radili i pametno gospodarili, uz ovu našu mladost neće biti bojazni za opstanak i napredak poljoprivrede, a Hrvatska treba razvijenu poljoprivredu, koja je u funkciji domaćeg proizvođača, zapošljavanja i samozapošljavanja, koja je u funkciji mladih i obnove hrvatskog sela, poručila je Kolinda Grabar- Kitarović.

Bjelovarski sajam

Otvorenju Jesenskog sajma prisustvovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je naglasila kako je u 2018. godini poljoprivredna proizvodnja porasla za pet posto, ali da još uvijek ne možemo govoriti o trendu. Osim toga, ukupan iznos poljoprivrednih potpora je u 2018. godini bio za 3 milijarde kuna veći nego u 2013. godini.

– Mi u Ministarstvu poljoprivrede znamo da to nije dovoljno; da su europska sredstva značajna i važna, ali da se razvojna, ruralna i regionalna politika ne mogu voditi samo EU sredstvima nego i značajnim nacionalnim sredstvima i nacionalnom politikom, rekla je Vučković.

Također, ministrica je podsjetila na činjenicu da je u prvim krugovima poreznih reformi smanjen PDV na stočnu hranu, rashlađeno meso, svježe voće i povrće, i na žive životinje, a dotaknula se je i programa koji je donesen prošle godine, a koji je  namijenjen oporavku proizvodnje u sektoru govedarstva.

– Mislimo da će program uspjeti ostvariti naš konkretan cilj, a to je 6 tisuća steonih junica na kraju trogodišnjeg razdoblja i 70 tisuća rasplodnih junica koje bi trebale, ako ne zaustaviti, onda doprinijeti smanjenju negativnih trendova u mliječnom govedarstvu, pojasnila je ministrica koja je potom poručila kako je pred nama svjetla budućnost.

– Što se tiče naše budućnosti – činimo što možemo. Štiti ćemo i dalje naše posebnosti, naročito na razini EU, ali prije svega trebamo raditi na povećanju konkurentnosti i modernizaciji. U budućoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici naša su stajališta vrlo jasna i Hrvatska će imati pravu priliku iznositi ih jer početkom sljedeće godina preuzimamo presjedanje Europskom unijom, kazala je Vučković.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs je povodom prvog dana manifestacije naglasio kako je poljoprivreda iznimno bitna za ruralne krajeve te da ona uključuje ostanak stanovništva upravo na tom dijelu Hrvatske gdje poljoprivrede ima. Isto tako, župan smatra kako Hrvatska ima mogućnost da proizvede dovoljno hrane, kako za vlastite potrebe, tako i za izvoz.

Damir Bajs

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak poručio je pak da samo nove tehnologije, nova znanja i vještine mogu hrvatsku poljoprivredu učiniti konkurentnijom, u čemu je od velikog značaja upravo Bjelovarski sajam.

– Konkurentna stočarska proizvodnja nije moguća bez ostvarivanja ciljeva opisanih u pojedinim programima koji održavaju aktualno stanje održivog uzgoja te intenciju uzgajivača prema neprestanom poboljšanju kvalitete, poručio je okupljenima Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a.

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore naglasio je kako su u ovih 27 godina Sajma obrtnici na njemu prisutni čak 23 godine, što im daje priliku da pokažu ono najbolje od sebe, dok je saborski zastupnik Miro Totgergeli u ime predsjednika hrvatskog Sabora uputio pozdrave svima okupljenima, poručivši kako je Vlada našoj županiji omogućila oko 800 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja.

Okupljenima se je obratio i direktor bjelovarskog sajma Davorin Posavac koji je zaželio dobrodošlicu svima okupljenima.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje