Otvorena prva Digitalna farma u Srbiji

Agrovijesti
Precizna poljoprivreda Fotografija: gislounge.com
Poljoprivrednici će na digitalnoj farmi moći naučiti kako nove tehnologije mogu pomoći u unaprjeđenju proizvodnju.

Prva Digitalna farma u Srbiji otvorena je u mjestu Krivaja kod Bačke Topole, a predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na otvaranju kako je ona "idealan primjer suradnje između Vlade i privatnog sektora".

"Ovo je revolucionarni projekat, koji će pozicionirati Srbiju kao lidera u digitalizaciji poljoprivrede u regiji. Ovo je inicijativa instituta BioSense, čiji je značaj Vlada prepoznala i pomogla da se uspješno realizira. 

To je primjer kako privatni i javni sektor trebaju surađivati. Vlada bez struke ne može, a da bi se realizirali projekti koji pomjeraju granice, potrebnmo je da Vlada ima sluha i prepozna njihovu vrijednost", rekla je Brnabić na otvaranju farme.

Poljoprivrednici će na digitalnoj farmi, koju je osmislio i realizirao Institut BioSens iz Novog Sada, u suradnji sa poljoprivrednim proizvođačem Krivaja d.o.o, moći naučiti kako nove tehnologije mogu pomoći i unaprijediti proizvodnju, od pripreme zemljišta, preko sjetve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, pa do žetve i radova na pripremi iduće sezone.

Uz pomoć sonde za elektromagnetsku provodljivost zemljišta, poljoprivrednici mogu mapirati svoju parcelu i utvrditi takozvane menadžment zone, odnosno dijelove parcele na kojima treba gušće ili rijeđe sijati, i koje treba bacati minerlan gnojiva i navodjnjavati neovisno jedne od drugih.

Kako je navedeno na otvaranju farme, ti podaci iz sonde se unose u platformu AgroSens koja izračunava parametre i podešava suvremenu poljoprivrednu mehanizaciju, koja se koristi za difrerncijalnu sjetvu i varijabilnu gnojidbu. Na taj način poljoprivrednici mogu ostvariti povećani prinos na parceli, uz uštedu repromaterijala.

Na gospodarstvu Krivaja d.o.o, na kojoj je postavljena Digitalna farma, u svakodnevnom radu već se koriste sateliti, senzori, dronovi, roboti i suvremena poljoprivredna mehanizacija. Farma će organizirati  i Dane otvorenih vrata, na kojima će svi zainteresirani  proizvođači moći dobiti odgovore na pitanja kako digitalizacija i nove tehnologije čine poljoprivrednu proizvodnju ekikasnijom, kako omogućavaju uštedu resursa, sjemena, gnojiva, vode, ljudskog i strojnog rada, kako doprinose smanjenu rizika od vremenskih uvjeta i konačno, kako dovode do povećanja prinosa.

Na Danima otvorenih vrata bit će omogućeno i testiranje različitih uređaja, sustava i mehanizacije za preciznu poljoprivredu, kao i da kroz direktan kontakt sa poljoprivrednicima koji već koriste te tehnologije, ali i sa znanstvenicima iz BioSens instituta, nauče više i iznesu svoje probleme, kako bi se zajedničkim snagama radilo na rješenjima.

Farma ima i svoj "virtuelni dio", odnosno platformu digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens, koja omogućava praćenje stanja usjeva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti uz pomoć mobilnog telefona ili kompjutera, a na temelju podataka prikupljenih od satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteo stanica.

Osnovni servisi platforme su dostupni na www.agrosens.rs, a platforma će biti redovno proširivana i novim servisima, kao što su usluge analize zemljišta, agronomskih savjeta ili zakazivanja snimanja dronom. Tijekom Otvorenih dana, poljoprivrednici će moći  dobiti i besplatnu obuku za korištenje platforme AgroSens.

Kako je navedeno na otvaranju, u planu je otvaranje više Digitalnih farmi širom Srbije, koje će biti posvećene različitim aspektima poljoprivredne proizvodnje - povrtlarstva, voćarstvu, stočarstvu i drugo.

Digitalna farma osnovana je u okviru projekta Instituta BioSens "ANTARES", koji su financirali Europska komisija i Vlada Srbije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje