Krupan list

Ovako male količine kiše nisu zabilježene od početka proizvodnje duhana u RH

Agrovijesti
Hrvatski duhani investiraju u strojeve za berbu Fotografija: BAT
Iako je ovogodišnja berba duhana zadovoljavajuća usprkos nedaćama, bez navodnjavanja proizvodnja neće moći u korak sa sve esktremnijim vremenskim prilikama, smatraju u Udruzi proizvođača Krupan lis

Na svojoj 10. sjednici oba odbora Udruge hrvatskih proizvođača duhana „Krupan list“ raspravljalo se o proizvodnji duhana u 2021. Ovih dana, na sirovinskom području proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, počele su, prve berbe duhana roda 2021. Po prvim rezultatima prve berbe zadovoljavaju po prinosima i kvaliteti ubranog lišća. 

Nažalost, ekstremne suše koje su zahvatile posljednjih 60 dana sirovinsko područje proizvodnje duhana u RH, gdje je u istom periodu palo samo od  9-11 litara kiše po metru kvadratnom, a za intenzivan rast duhanske stabljike potrebno je od 70-100 litara vode. Tako malo kiše ne pamti se od početka proizvodnje duhana u Hrvatskoj od 1958.  Nedostatak vode odrazio se na razvoj duhana i to najviše na rano rasađivanje duhana, koji su rasađivani početkom svibnja mjeseca, te koji su uz nedostatak vode iz vegetativne faze prošli u generativnu i na takav način razvili manji broj listova od uobičajenih,  što u konačnici znači manji urod. 

U Hrvatskoj se navodnjava do 10 posto površina pod duhanom, što je manje nego prije 10  godina. Razlog tome je to što je navodnjavanje vrlo skupo i zahtjevno te je vidljivo da tehnološki daje rezultate, no ekonomski rezultati za proizvođača su neutralni, odnosno koliko uložiš toliko vratiš, dobiti nema. Razlog tome je to što prinosi duhana navodnjavanjem u sušnim godinama rastu, ali nažalost kvaliteta tog duhana u Hrvatskoj nije prepoznata. Niske otkupne cijene kao i Pravilnik o vrednovanju duhana pri otkupu, datira još iz 1977. te je „ prastar“ i ne oslikava stanje u vremenu u kojem poslujemo. Tako da bez većih otkupnih cijena duhana, koje su za 40 % manje nego europske te novim Pravilnikom i kriterijima za otkup duhana, teško da će se navodnjavati više površina pod duhanom, a bez navodnjavanja teško da možemo ići u korak sa sve ekstremnijim vremenskim neprilikama.

U posljednje vrijeme, neke tvrtke koje se bave organizacijom proizvodnje duhana u Hrvatskoj, tehnološki preporučuju proizvođačima duhana, da povećaju broj biljaka po hektaru za 20 posto, zalamaju duhan na neograničen broj listova, te rasađuju duhan van rokova rasađivanja, odnosno rasađuju po strništima. Takva tehnologija do prije nekoliko godina u istim tvrtkama bila je strogo zabranjena, jer se njome ne dobiva kvalitetan duhan, a za proizvođača je preskupa i neučinkovita. Rezultat takve tehnologije je prosječni prinos po jedinici površine ispod 2000 kg, što je vrlo nisko i poražavajuće.

Stoga je zaključeno da u ovakvim klimatološki ekstremnim uvjetima, najbolje prolaze proizvođači, koji se pridržavaju već ustaljene i priznate tehnologije proizvodnje duhana, a to je rasađivanje duhana u svibnju kada to uvjeti u polju dozvole, 22 – 24 tisuće biljaka po hektaru, zalamanje na 18 listova. Ta tehnologija daje prinose veće od 2000 kilograma po hektaru, dobru kvalitetu, te dobar omjer uloženog i dobivenog za proizvođača duhana.

Nakon ekstremno dugog sušnog razdoblja, ovih dana pala je kiša na cjelokupnom sirovinskom području proizvodnje duhana. Kiša će zasigurno pomoći onim nasadima duhana koji su još uvijek u vegetativnoj fazi razvoja, no onima u generativnoj fazi nažalost ne.

Ovakve ekstremne vremenske prilike, cjelokupnu proizvodnju i berbu duhana u 2021. odvest će klimatološki u kasnu jesen, što može dodatno stvoriti probleme proizvođačima duhana zbog jesenskih mrazeva, koji mogu uništiti proizvodnju. Klimatske promjene svake su godine sve izraženije. Proizvodnja duhana svake je godine sve skuplja i zahtjevnija, teško se nosi sa klimatskim ekstremima u fazi vegetacije. Tako da proizvodnja duhana za proizvođače postaje sve rizičnija. 

Stoga treba tehnološki unaprijediti proizvodnju te prilagoditi klimatološkim promjenama s dodatnim ulaganjima u proizvodnju za sve proizvođače, koji žele ostati u proizvodnji uz sredstva iz Ruralnog razvoja. Isto tako treba pomoći onima proizvođačima duhana, koji ne žele ulagati u proizvodnju, da se preorijentiraju u druge proizvodnje za njih manje zahtjevne i rizične, iz sredstava nacionalnih potpora, po istom programu kao što je to učinila EU  od  2006. do 2009.