14. manifestacija "Jabuka crvenika"

Ove godine 100.000 tona jabuke, od čega 60.000 za tržište - problem su akcijske cijene trgovaca

Agrovijesti
Manifestacija "Jabuka crvenika" Fotografija: Agrobiz Pogledajte galeriju
Ukupna bruto proizvodnja iznosit će oko 100.000 tona, od čega je 60.000 tona namjenjeno tržištu što je dovoljno za domaće potrebe. Očekujemo da će oko 15.000 tona ekstra klase završiti u izvozu, kaže Markota.

U voćnjaku poljoprivrednog gospodarstva "Vrtovi voća" otvorena je 14. manifestacija "Jabuka crvenika", u sklopu proslave Dana općine Velika Ludina..Prvu jabuku su ubrali državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i župan Sisačko-moslavačke
županije Ivo Žinić.

Prije svečanog otvaranja u organizaciji Hrvatske voćarske zajednice održan je i okrugli stol u sklopu kojeg je raspravljano o aktualnoj problematici u sektoru voćarstva RH. Državni tajnik Tugomir Majdak predstavio je mjere i aktivnosti resornog ministarstva vezano za ovaj sektor te odgovarao na postavljena pitanja.

Majdak se posebno osvrnuo na perspektivu koju ovaj sektor očekuje u novom ZPP, a za koju ministarstvo zajedno s dionicima planira izraditi nove mjere potpore, s ciljem uvećane i sigurnije proizvodnje voća.

Branimir Markota predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, kaže za Agrobiz.hr kako je ova godina dobra za proizvođače jabuka. Ukupna bruto proizvodnja iznosit će oko 100.000 tona, od čega je 60.000 tona namjenjeno tržištu što je dovoljno za domaće potrebe. Očekujemo da će oko 15.000 tona ekstra klase završiti u izvozu, kaže Markota. 

Na pitanje da li na tržištu ima jabuka iz uvoza iz prošlogodišnje berbe, Markota je rekao kako se pojedine količine takvih uvoznih jabuka sporadično pojavljuju u pojedinim trgovačkim lancima. Smatramo da bi naše institucije trebale više utjecati na to da se na policama istaknu jasne deklaracije odakle su jabuke, koja je godina proizvodnje i slično, a na našim je potrošačima da odluče koju će jabuku kupiti, a mi vjerujemo da će posegnuti za domaćim jabukama. 

Markota ističe kako su problem akcijske prodaje. Naime, pojedini trgovački lanci odmah su krenuli sa akcijskim prodajam i tako ruše cijenu i odnos prema proizvođačima. Nemoguće je da se jabuka nova prodaje po cijeni od 3,99 i to smo ukazali kao jedan od glavnih problema zbog čega bi država trebala poduzeti mjere da nas zaštiti, zaključuje Markota.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje