Gastro savjeti

Ove namirnice nikad ne zamrzavajte!

Agrovijesti
Smrznuta hrana Fotografija: Shutterstock
Kada se bilo koje meso ili riba otope, trebalo bi ih pojesti tog dana, odnosno, ne bi se trebalo ponovo zamrzavati. Naime, na otopljenom mesu mogu se pojaviti bakterije, a ponovnim zamrzavanjem se one "zaključavaju" u mesu. Ipak, postoji izuzetak – ako je meso čuvano u frižideru gdje je temperatura pet stupnjeva ili niža, moguće ga je ponovo zamrznuti bez opasnosti od bakterija.

Dok neka hrana ima užasan okus nakon zamrzavanja, druga ima i potencijal da loše utječe na zdravlje ako je otopljena pa opet zamrznuta. Da bi vam bilo lakše, evo liste namirnica koje nikada ne bi trebalo zamrzavati jer će time izgubiti svježinu, okus ili teksturu.

Avokado

Dok jedni kažu da se avokado može zamrzavati, kao i bilo koje drugo voće, stručnjaci vjeruju da ga ne bi trebalo zamrzavati. U suprotnom, izgubit će svoju svilnkastu teksturu i više neće imati isti okus.

Otopljeno meso

Kada se bilo koje meso ili riba otope, trebalo bi ih pojesti tog dana, odnosno, ne bi se trebalo ponovo zamrzavati. Naime, na otopljenom mesu mogu se pojaviti bakterije, a ponovnim zamrzavanjem se one "zaključavaju" u mesu.

Ipak, postoji izuzetak – ako je meso čuvano u frižideru gdje je temperatura pet stupnjeva ili niža, moguće ga je ponovo zamrznuti bez opasnosti od bakterija.

Kuhana tjestenina

Ukoliko vam je ostalo skuhane paste, odolite iskušenju da ostatak koji niste pojeli zamrznete i ostavite za neki drugi dan. Odmrznuta kuhana tjestenina će upiti puno vode i bit će bez okusa. Ako baš želite da ju zamrznete, najbolje je da pastu nakon toga ne odmrzavate, već da je odmah stavite u slanu prokuhanu vodu nekoliko minuta, kako bi imala stari okus.

Sir

Tvrdi sir se može zamrznuti, ali mekani ne bi trebalo stavljati u zamrzivač jer će se promjeniti tekstura i sir će se početi odvajati u listićima, a ni okus neće biti isti. S druge strane, parmezan ili gauda neće biti "uništeni" zamrzavanjem.

Mlijeko

Ako vam se desi da imate dosta mlijeka u kući i razmišljate o tome da određenu količinu zamrznete, ne radite to. Odmrznuto mlijeko neće biti idealno za napitke, recimo, ali ga možete bez problema koristiti za kuhanje.

Pržena hrana

Prženu hranu možete stavitit u frižider, ali ne bi trebalo da ju zamrzavate jer neće biti onako krckava i ukusna kao prije zamrzavanja.

Krastavac

Dok se mnoge vrste povrća lijepo zamrzavaju, to nije slučaj sa krastavcima jer sadrže dosta vode, pa će biti bezokusni nakon zamrzavanja. Celer, zelje, tikvice i zelena salata su takođe namirnice koje baš i "ne vole" zamzrivač. Sa druge strane, luk, bundeve, rajčica... mogu se bez problema staviti u zamrzivač.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje