Mitovi ili stvarnost

Ovih pet stvari u vezi hrane nisu točne!

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Thinkstock
Većina mitova o hrani uglavnom je istinita, ali neka, vrlo popularna vjerovanja zapravo uopće nisu znanstveno utemeljena. Predstavljamo vam pet mitova za koje ste vjerojatno mislili da su istiniti iako – nisu!

Većina mitova o hrani uglavnom je istinita, ali neka, vrlo popularna vjerovanja zapravo uopće nisu znanstveno utemeljena. Predstavljamo vam pet mitova za koje ste vjerojatno mislili da su istiniti iako – nisu!

Organska hrana uvijek je zdravija

Neki ljudi jedu organsku hranu jer vjeruju da je bolja za okoliš, dok ostali vjeruju da "organsko" znači "zdravije". Međutim, ne postoje snažni dokazi da je organska hrana hranljivija od ostale. Znanstvenici na američkom Univerzitetu Stanford analizirali su 240 organskih namirnica i došli do zaključka da zapravo ne sadrže značajno više hranljivih stvari. Zato, slobodno kupite one jeftinije jagode u trgovini. 

Sokovi za detoksikaciju nužni su za uklanjanje toksina iz organizma

Da li sokovi za čišćenje organizma (detoksikaciju) stvarno čine čuda kao što mislimo? Budući da naše tijelo ima prirodne metode kojima se rješava toksina, neka istraživanja pokazuju kako su sokovi za detoksikaciju potpuno nepotrebni, a učinak koji imaju poništava se već nakon tjedan dana normalne ishrane.

Drvene daske za rezanje nisu sigurne, a niti higijenske

Dugo se smatralo da drvene daske za rezanje pospješuju razvoj bakterija zbog pora na njihovoj površini, pa se zbog toga savetovala upotreba plastičnih. Međutim, istraživanje s "UC Davis" pokazalo je da drvene daske za rezanje ne uzrokuje razvoj bakterija. S druge strane, na plastičnim daskama se nalaze maleni prorezi na kojima se zadržavaju bakterije jer ih nije lako očistiti.

Svježa hrana je zdravija od smrznute

Svježe namirnice ubrane su i transportirane u trgovački centar danima prije kupovine, dok su smrznute namirnice odmah prošle proces smrzavanja. Također, svježe namirnice gube svoje hranljive sastojke nakon nekoliko dana, dok se kod smrznutih prirodni sastojci zadržavaju znatno duže. Dodatna prednost je i cijena – smrznute namirnice često su jeftinije od svojih svježih alternativa!

Trebalo bi jesti više malih obroka tijekom dana

Mnogi su slažu kako je više manjih obroka kroz dan zdravije od tri velika obroka dnevno – na taj način ubrzava se metabolizam što dovodi do gubitka neželjenih kilograma. Ipak, iako se metabolizam nakratko ubrza tijekom procesa probave, konačni efekti tih ubrzanja su zapravo jednaki kao kada pojedemo tri veća obroka dnevno. Također, jedenje puno malih obroka kroz dan sprječava tijelo da sagorijeva masnoće.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje