BISER ISTRE

Ovo je Kabola, vinarija za scenu iz Kuma

Agrovijesti
Fotografija:
Ne čudi što su 2CELLOS odabrali baš ovu lokaciju za snimanje spota na temu pjesme iz Kuma jer imanje Kabola djeluje kao iz filma, a vina iz njihove vinarije nude se u nekima od najboljih restorana na svijetu

Ne, niste u Toskani ili u Provansi. Na jednom ste od najljepših istarskih imanja smještenog između Buja i Momjana s pogledom na more, Alpe i Dolomite. U njegovom središtu prekrasno je kameno zdanje, a oko njega vinogradi, priroda i tišina – savršeno mjesto za digitalni detoks, punjenje baterija i bijeg iz grada. Na balkonu i na prostranom kamenom dvorištu cvijeće, pokoja maslina i velika amfora, plave „škure“ na prozorima – sve je usklađeno, jednostavno i nepretenciozno. Jedinstveni ambijent ovog mjesta privukao je Luku Šulića i Stjepana Hausera, koji su tu prije nekoliko godina snimili spot za temu "Love" iz kultnog filma Kum. 

Imanje s ruševnom stancijom 2000. kupio je Marino Markežić, jedan od najpoznatijih istarskih vinara, obnovio ga i pet godina kasnije otvorio vinariju Kabola, čija se vrhunska vina danas nalaze u najprestižnijim restoranima u svijetu. Vino je u obiteljskoj tradiciji Markežić već tri generacije, još od 1891., danas ga cijene najpoznatiji sommelieri, a u njemu se uz terroire odražava odvažnost i inovativnost ovog istarskog vinara,  koji je prvi u Hrvatskoj počeo s proizvodnjom vina iz amfore. Malvazija Amfora jedno je od najtraženijih istarskih vina, a uz nju u podrumu kamene stancije nastaju i Malvazija istarska, Malvazija Unica, Muškat momjanski, zanimljivi pjenušac RE, Teran, Merlot, Cabernet sauvignon, cuvee Supremo, Teran Amfora i rose Rosa. 

Izraženog mirisa s notama maline i šumske jagode i lijepom bojom trešnje, Rosa Kabola od sorte teran suho je i mekano vino, srednjeg tijela, ugodne svježine i blagih tanina. Harmonično je i intenzivnog okusa, a u „after tasteu“ se osjeća nota aronije. 

Kabolini vinogradi smješteni su na brežuljku pod nazivom Štancija i u okolici vinarije na lokaciji Kanedolo kod Momjana. Zemlja na ovom području je uglavnom glinena i bogata laporom, što ovim vinima daje posebne značajke.