Podaci DZS

Ovo su hrvatski prošlogodišnji rekorderi u proizvodnji kukuruza

Agrovijesti
Kukuruz Fotografija: Pixabay
Kada je riječ o najvećim proizvođačima ove žitarice u Hrvatskoj, prošle 2020. godine, od prvih deset njih devet dolazi iz Slavonije

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o površinama i proizvodnji žitarica i ostalih usjeva u protekloj godini ostvarena je količina od 2.524 tisuće tona i to na površini od 282 tisuće hektara, a prosječan prinos po hektaru te je godine bio devet tona.

 Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dala je podatak da je ovu najzastupljeniju ratarsku kulturu u nas gotovo 68 tisuća poljoprivrednika u sustavu potpora i to na 287,5 tisuća hektara, piše portal Pozega.eu.

 Podaci iz prijašnjih godina pokazuju rast površina pod kukuruzom u prosjeku za 10 do 15 tisuća hektara u razdoblju od 2016. do 2019. godine dok je broj korisnika u sustavu potpora približan prošlogodišnjem. Kada je riječ o najvećim proizvođačima ove žitarice u Hrvatskoj, prošle 2020. godine, od prvih deset njih devet dolazi iz Slavonije.  

Iza njih su  Osatina grupa iz đakovačkog kraja i PIK Vinkovci Plus sa površinom od 1,6 tisuća hektara, a šesto mjesto pripada Kutjevu dd sa površinom od 1,56 tisuća hektara. Na taj način se kutjevačka tvrtka sa više od 600 djelatnika se svrstala u sam vrh domaćih kukuruzara čime nastavlja višedesetljetnu tradiciju te proizvodnje u Požeškoj kotlini.

Iza  Kutjevčana su PPK Valpovo, tvrtka Širjan iz Križevaca, Hana iz Našica i Korina proizvodnja iz Rajića pokraj Novske.