LUKSUZ

Ovo su najskuplja svjetska vina

Agrovijesti
Vino Fotografija: Thinkstock Pogledajte galeriju
Cijene su bazirane na prosječnim cijenama standardne boce od 0,75 litara. Informacije su obrađene na bazi 59.269 cijena na ukupno 7.957.561 ponudi vina

Na popis 50 najskupljih svjetskih vina Wine Searchera prvo mjesto zauzelo je francusko vino Domaine de la Romanee-Conti, Romanee-Conti Grand Cru iz regije Cote de Nuits. Prosječna cijena vina iznosi oko vrtoglavih 87.650 kuna (12.891 USD).

Vinarija Romanee-Conti

Romanee-Conti je Grand Cru vinograd Cote de Nuits podregije Burgundije. Jedan od šest Grand Cru vinograda u mjestu Vosne-Romanee, jedini je koji graniči sa svih strana s ostalim Grand Cru vinogradima. Vinograd je izvorno dio većeg vinograda koji je poznat kao La Romanee po svojim vlasnicima, obitelji de Croonembourg iz 17. stoljeća. Sufiks -Conti dodan je kada je princ Conti, rođak kralja Luja XV, kupio zemlju stoljeće kasnije. Tvrdi se da je princ rezervirao vina iz ovog vinograda ekskluzivno za svoju osobnu upotrebu, a prodavala su se vina iz susjednih La Tache vinograda. Na najširem dijelu vinograd je širok samo 190 metara, što čini Romanee-Conti jednim od najmanjih vinograda u Francuskoj. Danas je Romanee-Conti u vlasništvu Societe Civil du Domaine de la Romanee-Conti (DRC). Smatra se da njihova vina imaju najbolji omjer svih Vosne-Romanee Grand Crusova, uzimajući karakteristične elemente svakog susjednog Grand Crua te je njihovom destilacijom dobiven potpuniji, zaokruženi stil.

Drugo najskuplje vino je Egon Mueller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese iz Mosela u Njemačkoj. Prosječna cijena ovog vina iznosi 49.750 kuna (7.317 dolara).

Egon Mueller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling

Rizling je svijetla aromatična vrsta grožđa njemačkog porijekla koje je, po vinskim kritičarima, najbolja sorta grožđa za bijelo vino. Scharzhofberger je najpoznatiji vinograd u Saaru te je Ortsteil - spominje se samo po imenu vinograda, bez dodatka mjesta gdje se nalazi. Iako vina s ove lokacije nose oznaku "Scharzhofberg", bez oznake "Wiltingen", to je gotovo isto kao i Grand Cru Burgundy. Vinograd se nalazi uz potok Praveltsbach, mali pritok Saara, između mjesta Wiltingen i Obermmel. Pokriva 28 ha, a podijeljen je na nekoliko vlasnika. Okrenut je prema jugu na kosini od 35 do 60% nagiba. Vina iz ovog vinograda vrlo su rafinirana i elegantna, uz prodor slanih mineralnih tonova i istančane kiselosti.

Treće mjesto ponovno pripada Francuzima s Domaine Leflaive Montrachet Grand Cruom iz Cote de Beaune. Boca ovog vina stajat će vas 39.600 kuna (5.826 dolara).

Chardonnay

Chardonnay je najpoznatije vino od bijelog grožđa te jedno od najčešće sađenih. Iako su najcjenjenije sorte burgundy i california, mnoge visokokvalitetne sorte nalaze se u Italiji, Australiji, Novom Zelandu i u dijelovima Južne Afrike. Vinograd Montrachet dragulj je burgundskih bijelih vina. Jedan je od pet Grand Cru položaja smješten u klasteru oko brda Mont-Rachet iznad Puligny-Montracheta. Ovi vinogradi proizvode neka od najskupljih i najrjeđih vina na svijetu, a često se smatraju i ultimativnim izrazom sorte chardonnay grožđa.

Cijene su bazirane na prosječnim cijenama standardne boce od 0,75 litara. Kako bi bilo na listi, vino mora imati najmanje 10 sveobuhvatnih ponuda s najmanje četiri godišta (od kojih dva moraju biti stara najmanje 10 godina).

Vina koja nisu tipično objavljena na godišnjoj osnovi nisu uključena u ovaj popis - to uključuje champagne, madeiru, port, vin santo, beerenauslese, trockenbeerenauslese i eswein. Specijalna flaširanja - kao što je penfolds ampoule - također su izostavljena.

Informacije su obrađene na bazi 59.269 cijena na ukupno 7.957.561 ponudi vina.

Cjelokupni popis sa svim obrađenim podacima možete pogledati na stranici Wine Searchera.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje