Urbanovo – festival

Ovog vikenda – 8. po redu Festival pušipela u Štrigovi

Agrovijesti
Urbanovo Štrigova Fotografija: urbanovo.hr
Ovog vikenda od 13. do 15. svibnja održava se središnji događaj Urbanova - 8. po redu Festival pušipela  koji će i ove godine okupiti najbolje vinare i vinoljupce u sportskoj dvorani u Štrigovi. Festival je ujedno i sajam vinarske i vinogradarske opreme, koji je u široj regiji prepoznat kao sjajna platforma za promociju kulture pijenja vina i zaštićene međimurske autohtone sorte pušipel.

Urbanovo, jedna od najvećih gospodarsko – turističkih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske ušlo je u 16-godinu održavanja. U organizaciji Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae kao strukovne udruge i Međimurske županije, Urbanovo se održava tijekom svibnja, a sadržajno je i ove godine podijeljen u tri dijela: Festival pušipela (sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme), Dane otvorenih podruma, te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal.

Ovog vikenda od 13. do 15. svibnja održava se središnji događaj Urbanova - 8. po redu Festival pušipela  koji će i ove godine okupiti najbolje vinare i vinoljupce u sportskoj dvorani u Štrigovi. Festival je ujedno i sajam vinarske i vinogradarske opreme, koji je u široj regiji prepoznat kao sjajna platforma za promociju kulture pijenja vina i zaštićene međimurske autohtone sorte pušipel.

Festival pušipela je već tradicionalno mjesto susreta i promocije eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika, tradicijskih obrtnika, te postaje medij za upoznavanje gospodarskih subjekata s najnovijim trendovima u proizvodnji i primjeni vinogradarskih i vinarskih uređaja i opreme, ističu organizatori.

Stručni skupovi, vinske radionice i gastro show

Sve više je zainteresiranih i za organizirane prezentacije, stručne skupove, vinske radionice i gastro show pa Urbanovo omogućuje i transfer znanja, tehnologije i inovacija. Na festivalu se dodjeljuju nagrade najboljim vinarima koji za svoj pušipel, (šipon, moslavac ili furmint) osvajaju zlatna i srebrna odličja te titule šampiona izložbe. Uz stalni porast broja izlagača i posjetitelja, URBANOVO je s godinama preraslo granice županije, te danas, zahvaljujući partnerstvu i suradnji s drugim županijama i vinskim regijama Hrvatske (dosad: Zadarska, Istarska, Primorsko-goranska, Osječko-baranjska, Zagrebačka) predstavlja manifestaciju od državnog karaktera i značaja, a stalnim sudjelovanjem stranih izlagača iz Slovenije, Austrije i Mađarske svoj utjecaj širi u susjedstvo, preko granica Hrvatske. Ove godine po prvi puta gostuju vinari Zagrebačke županije i područja  Vilanye u Mađarskoj. Osim izlagača vinarske opreme i vinara iz zemlje i inozemstva festival je jednako atraktivan i za posjetitelje i vinoljupce, kojima su posebno privlačne dobro organizirane  degustacije vina.  

No Urbanovo time ne prestaje, pa se svake godine tjedan dana nakon Festivala pušipela održavaju i Dani otvorenih podruma, koji će se ove godine biti  20. i 21. svibnja. U tim danima gosti i vinoljupci mogu upoznati najbolje  međimurske vinare s Međimurske vinske ceste i biti ugošćeni u 20-tak prelijepo uređenih vinotočja i kušaonica, a do njih ih obično vozi festivalski bus.

Poseban je i blagdan Sv. Urbana (zaštitnika vinara) koji se bilježava 21. i 22. svibnja, uz Svetu misu nakon koje je organizirana vinska veselica s vinskim igrama i bogatim kulturno-zabavnim programom, a Urbanovo  već po tradiciji završava s Vinskim balom u kuriji Terbotz. U vinskom podrumu i restoranu posjetitelji svakog dana, a posebno za vrijeme Urbanova, mogu uživati u kulinarskim i vinskim delicijama Međimurja. Na vinskom balu  svečano i ceremonijalno otvara se prva boca pušipela lanjske berbe, a obično je riječ o najbolje ocijenjenom pušipelu pa je za svakog vinara posebna čast da upravo njegov proizvod bude taj kojim će se označiti početak izlaska na tržište s tom međimurskom autohtonom sortom vina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje