MANIFESTACIJA

Ovog vikenda Dani Dalmatinskog pršuta i vina

Agrovijesti
Dalmatinski pršut Fotografija: Nikola Zoko
Kroz tri dana večernjeg programa koji započinje od 19 sati predstavit će se preko 30 izlagača pršutara i vinara iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine uz raznovrsni i bogat zabavni i kulinarski program.

Trodnevni eno-gastro festival „Dani Dalmatinskog pršuta i vina“ treću će se godinu održati u ruralnom ambijentu Etno sela Kokorići od petka 1. lipnja do nedjelje 3. lipnja u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH.

Dalmatinski pršut sušen na čistoj dalmatinskoj buri te autohtone vinske sorte Zlatarica Vrgorska i Trnak bit će domaćini bogate sajamske ponude koja će osim pršuta i vina uključivati i ostale domaće i autohtone proizvode i delikatese. Kroz tri dana večernjeg programa koji započinje od 19 sati predstavit će se preko 30 izlagača pršutara i vinara iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine uz raznovrsni i bogat zabavni i kulinarski program.

Osim ribljih i lovačkih specijaliteta, ove će godine poseban začin cijelom programu dati vrhunski chefovi i majstori kuhinje Stevo Karapandža (Hrvatska), ambasador Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) za Istru i Kvarner, Iztok Legat (Slovenija), ambasador ŠKMER-a za Sloveniju, Hamid Hadžić (Bosna i Hercegovina), ambasador ŠKMER-a za BiH te Željko Neven Bremec (Hrvatska), koji će svim posjetiteljima donijeti okuse Mediterana na vrgorski pijat. Također se u sklopu festivala sva tri dana programa održavaju stručne eno-gastro radionice vezane za pršut i vino te okrugli stol na temu „Brendiranje destinacije ruralnog turizma kroz gastronomiju“.

„Dani Dalmatinskog pršuta i vina“ su eno-gastro manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera koja ima za cilj promovirati i poticati proizvodnju pršuta, vina, kao i svih ostalih domaćih autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača te doprinijeti promicanju prirodnih gastro-enoloških, kulturnih, tradicijskih i ostalih vrijednosti vrgorskog kraja, zaobalja i cijele Dalmatinske zagore. Turistička zajednica grada Vrgorca prije tri godine pokrenula je ovaj eno-gastro festival kao centralnu manifestaciju projekta „Vrgorac, grad Dalmatinskog pršuta i vina“. Naime, uz Mesnu industriju Braća Pivac, ovaj kraj obiluje i manjim registriranim sušarama kao i privatnim sušionama pršuta, pa se tako na tržište Hrvatske iz Vrgorca plasira više od polovice ukupne hrvatske proizvodnje Dalmatinskog pršuta, delikatese koja nosi i EU zaštitu zemljopisnog porijekla. Pored toga, u vrgorskim je poljima Jezero, Rastok i Bunina zasađeno preko 13 milijuna čokota loze, što Vrgorac čini jedim od najvećih vinogorja u Hrvatskoj pa je Vrgorac Deklaracijom i službeno proglašen GRADOM DALMATINSKOG PRŠUTA I VINA.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje