RIBOLOV

Ovog vikenda izlov štuke na rijeci Krki

Agrovijesti
Ribolov Fotografija: Robert Anić/PIXSELL
rijeci Krki obitava 30 vrsta riba, među kojima je čak deset endema, što je svrstava u prirodne spomenike najviše kategorije. Izraziti endemi su glavatica i zlousta, a brojnošću prevladavaju ilirski klen i potočna pastrva.

Ovog vikenda će se na Ćorića jezeru/ Brljanskom jezeru i na obali kod manastira Krka okupiti tridesetak ovlaštenih ribolovaca u okviru ciljanog izlova štuke (Esox Lucius), strane invazivne vrste.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predvidjela je u svom Godišnjem programu zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka „Krka“ za 2018., u sklopu aktivnosti zaštite i očuvanja biljnih i životinjskih svojti, izlov štuke iz rijeke Krke. Slijedom toga, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je Rješenje kojim se projektnom partneru, tvrtki BIOTA j.d.o.o. i voditelju projekta dr. sc. Dušanu Jeliću dopušta korištenje elektroagregata kao neselektivne metode hvatanja riba na području vodotokova u Nacionalnom parku „Krka“ u okviru ciljanog izlova štuke.

Štuka je u Krku unesena iz dunavskog slijeva i kao predator predstavlja opasnost za autohtone ribe. U rijeci Krki obitava 30 vrsta riba, među kojima je čak deset endema, što je svrstava u prirodne spomenike najviše kategorije. Izraziti endemi su glavatica i zlousta, a brojnošću prevladavaju ilirski klen i potočna pastrva. Posebnost Nacionalnog parka „Krka“ su i dva stenoendema, endemi usko lokalizirani na manja područja, visovačka pastrva i visovački glavočić te je njihovo očuvanje od iznimne važnosti, zbog čega je JU „NP Krka“ i pokrenula projekt uklanjanja štuke.

Izlov štuke ribolovnim alatima i elektroagregatom započet će 3. veljače 2018. na području Ćorića jezera/ Brljanskog jezera (uzvodno i nizvodno od ceste) i nastaviti se 4. veljače na području manastira Krka. Sudjelovat će članovi športsko-rekreacijskog društva Krka Knin, djelatnici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), BIOTA j.d.o.o., Hrvatskog instituta za biološku raznolikost i djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, dok će čuvari prirode nadgledati cijeli proces.

Stručno mišljenje je dala i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP), koja navodi kako radnje koje se provode u cilju uklanjanja štuke neće negativno utjecati na populacije strogo zaštićenih riba. U Rješenju se još navodi da uhvaćene strogo zaštićene vrste riba treba vratiti neozlijeđene natrag u vodotok, dok strane i/ili invazivne vrste treba ukloniti. Upravo zato koristit će se elektroagregat koji samo omamljuje ribu i čija je primjena inače u vezi sa znanstveno-istraživačkim radom u ribarstvu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje