Petir: svi poljoprivrednici u Europi moraju biti ravnopravni

Ozelenjivanje uvjet dobivanja potpora u poljoprivredi

Agrovijesti
Novac Fotografija: Thinkstock
Dosad je Komisija strogo propisivala mjere kako se dosadašnja zelena komponenta mora provoditi, no prema novom prijedlogu države članice će same određivati prema svojim lokalnim uvjetima i potrebama. Nova zelena arhitektura, kako ju predviđa ZPP, sastoji se od uvjetovanosti i ciljanih intervencija u smislu podrške ostvarivanju posebnih ciljeva u području klime okoliša i bioraznolikosti.

U Europskom parlamentu u Bruxellesu ovoga su tjedna članovi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj razmijenili gledišta s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom o novoj zelenoj strukturi zakonodavnih prijedloga za Zajedničku poljoprivrednu politiku nakon 2020. Na sjednici je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je povjerenika i Europsku komisiju upoznala s razmišljanjima hrvatskih poljoprivrednika i stavom Hrvatske poljoprivredne komore.

Dosad je Komisija strogo propisivala mjere kako se dosadašnja zelena komponenta mora provoditi, no prema novom prijedlogu države članice će same određivati prema svojim lokalnim uvjetima i potrebama. Nova zelena arhitektura, kako ju predviđa ZPP, sastoji se od uvjetovanosti i ciljanih intervencija u smislu podrške ostvarivanju posebnih ciljeva u području klime okoliša i bioraznolikosti. Uvjetovanost se odnosi na poštivanje europskih standarda okoliša uz obveznu primjenu dobre poljoprivredne prakse s ciljem očuvanja vrijednih poljoprivrednih resursa (npr. vode, zraka, tla...). Uvjetovanost - kao što samo ime kaže - znači da je poštovanje tih pravila uvjet da poljoprivrednici mogu primati potporu iz I. stupa te postavlja temelje za ambicioznije planove zaštite okoliša i klime u stupu II. Nova zelena arhitektura nadalje predviđa oblike intervencija poput eko-sheme u I. stupu (izravna plaćanja), koja bi trebala biti obvezna za države članice, ali dobrovoljna za poljoprivrednike, te intervencije usmjerene na okoliš i klimu u II. stupu (ruralni razvoj). Naime, najmanje 30 % ukupnog doprinosa iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) za strateški plan u okviru ZPP-a namjerava se usmjeriti za područje klime i okoliša.

„Mišljenje je Hrvatske poljoprivredne komore kako ove sheme moraju biti usmjerene samo na aktivne poljoprivrednike i uzeti u obzir napore već napravljene danas“, istaknula je Petir.

Petir je također rekla kako „pojačana uvjetovanost u novoj zelenoj arhitekturi mora omogućiti određeni stupanj varijabilnosti u cijeloj Europskoj uniji, ali na način koji ne ugrožava jedinstvenu provedbu. Proces mora pomoći u izjednačavanju razlika u konkurentnosti vezanoj uz različite načine provedbe zakonodavstva na primjer, u smislu okoliša, klimatskih promjena i dobrobiti životinja“.

Ona je naglasila da „cjelokupni cilj mora stvoriti istinsku ravnopravnu poziciju poljoprivrednicima širom Europe, a istovremeno omogućiti određeni stupanj razlika. Mali poljoprivrednici trebali biti izuzeti makar od dijela ovih uvjeta, kao što su i sada izuzeti od višestruke sukladnosti u okviru modela potpore za male poljoprivrednike“.

Kad su u pitanju zahtjevi uvjetovanosti, Petir je rekla da je neprihvatljivo znatno povećanje zahtjeva u okviru nove poboljšane uvjetovanosti uz istodobno smanjenje proračuna ZPP-a. To će dovesti do znatnog gubitka prihoda za poljoprivrednike i značajnog smanjenja izbora u sklopu poljoprivredno-okolišnih klimatskih mjera u II. stupu.

Odgovarajući na intervenciju zastupnice Petir, povjerenik Hogan naglasio je kako će biti poduprti aktivni poljoprivrednici, kao i jamstvo za bioraznolikost, a države članice moraju unutar ZPP-a doprinijeti u strateškim planovima. Također povjerenik Hogan smatra kako je dobrovoljnost za poljoprivrednike bolji poticaj od propisa, jer će to doprinijeti pojednostavljenju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje