BLAGE ZIME

Pad cijena ugrozio sektor drvnih goriva i biomase

Agrovijesti
Fotografija:
Ako se nastavi pad cijena, sektor drvnih goriva i biomase morat će reagirati zatvaranjem tvornica i otpuštanjem radnika, poručuju iz Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM

U talijanskoj Veroni se od 19. do 22. veljače održavao Progetto Fuoco, jedan od najvažnijih svjetskih sajmova u području grijanja i biomase. Na sajmu je sudjelovalo deset hrvatskih proizvođača, izvijestili su iz Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM.  

Dvodnevni dojmovi na sajmu i prognoze koje ističu sektorski stručnjaci te kupci drvnih goriva nisu obećavajući. Osim evidentnog pada cijena peleta, te drastičnog pada cijena drvnog briketa, kao i trenda smanjivanja potražnje za drvnim gorivima za rezidencijalnu upotrebu prilike dodatno komplicira i pad cijena peleta na amsterdamskoj burzi, koja je ključna za ovaj sektor i gdje se trguje velikim količinama industrijskog peleta koji u Europu pristiže većinom iz Sjeverne Amerike.

Predsjednik CROBIOM-a Davor Zec smatra da je situacija vrlo ozbiljna. Zec je osobno sudjelovao na sajmu, gdje je komunicirao s nizom svjetskih kupaca kroz bilateralne kontakte te sudjelovao na sastancima Europskog vijeća za pelet (EPC), koje je u Veroni okupilo nacionalne udruge. Zec drži kako će sektor drvnih goriva i biomase, ako se nešto ne promijeni, morati reagirati zadnjom mogućom mjerom – zatvaranjem tvornica i otpuštanjem radnika.

"Najgori scenarij je zatvaranje tvornica i otpuštanje radnika. Ovaj sektor zapošljava radnike u ruralnim područjima, koja su već pretrpjela iseljavanje. Svaka tvornica peleta zapošljava 30 do 40 radnika, a znate koliko je ta brojka značajna, pogotovo u malim, ruralnim sredinama. Ta mjera je zadnja mjera, ali ako se nešto ne popravi, nećemo imati drugog izbora", poručio je Zec.

Posljednjih godina rastu i cijene rada, sirovine i posebice električne energije tako da hrvatski proizvođači više nisu konkurentni kao prije. "Ako će ostatak zime imati zahlađenja, izvući ćemo se, ali ako naredna zima bude toplija pod utjecajem klimatskih promjena, opstat će samo oni koji to mogu financijski i tržišno, a mnogi će propasti. Voljeli bismo i kad bi se više peleta počelo koristiti na domaćem tržištu, u javnim institucijama, da nismo primorani izvoziti pelet na Zapad", poručio je iz Verone Ivan Čošković, vlasnik tvrtke Šišarka, jednog od najvećih hrvatskih i regionalnih proizvođača peleta.

CROBIOM i Hrvatski drvni klaster su pisali Vladi i predložili produženje rokova plaćanja drvne sirovine kod Hrvatskih šuma sa 60 na 120 dana te smanjenje cijena višemetarskog drva za 15%. Nadalje, tražili su i smanjenje PDV-a na drvni pelet i paletizirano ogrjevno drvo exclusive na 10% te korištenje drvnog peleta u energetskim postrojenjima HEP-a, ali i svim javnim objektima, kako bi se smanjila sezonalnost i ovisnost od cijena na stranim tržištima, gdje konkuriraju proizvođači s nizom subvencija u njihovim matičnim državama.

"Nadamo se kako će Vlada shvatiti ozbiljnost ove situacije te da će promptno reagirati te nam pomoći kako bismo sačuvali radna mjesta i ostali konkurentni na europskom tržištu", dodao je predsjednik CROBIOM-a. Hrvatska proizvodi 1,2% svjetskog peleta, a čak 85% proizvodnje izvozi na druga tržišta. Najveće je Italija, koja upravo generira krizu smanjenom potražnjom i velikim pritiskom na smanjenje cijena. Konkurencija iz drugih zemalja, kao što su Rumunjska, Ukrajina, Litva, Latvija i Austrija, također cilja na isto tržište, a s obzirom na blagu zimu i enormne zalihe na skladištima, europske cijene peleta padaju.

"Nama je ovo elementarna nepogoda. Cijene za narednu sezonu još nisu formirane, ali kako se priča ovdje u Veroni po kuloarima, niže su za 15 do 20% nego prošle godine. Ja ipak vjerujem kako neće ostati takve, ali će sigurno cijene biti za prosječno 10 do 15% u odnosu na prošle godine", upozorava Zec.

Navedena tržišna ograničenja dolaze u složenom trenutku, uslijed optimističnih dugoročnih najava iz Bruxellesa, jer su upravo obnovljivi izvori energije označeni kao budućnost za EU, o čemu govori i novi europski Zeleni plan te predviđa izdašne potpore. Zbog navedenog treba preživjeti izazove i dočekati novi investicijski val i nove EU politike, smatra dio sektorskih stručnjaka okupljenih u Veroni. Ipak, tople zime uzrokovane klimatskim promjenama ozbiljno kratkoročno utječu na sektor biomase i proizvođače peleta, koji se trenutno susreću s nerješivim teškoćama, od Rumunjske do Austrije. I na globalnom tržište zabilježen je zastoj, a tvrtke su na udaru posljedica američko-kanadskog i američko-kineskog trgovinskog rata te posljedica kineskog usporavanja zbog koronavirusa. Europa bilježi slabiju prodaju, a skladišta su puna. Najteže su pogođeni cijepano ogrjevno dro i briketi, dok domaćim proizvođačima peleta prijete ozbiljni konkurenti iz drugih europskih zemalja koji zbog nižih i subvencioniranih cijena sirovine mogu ponuditi i znatno niže cijene peleta.