Trgovina

Pad potrošnje mesa u Republici Srpskoj sve drastičniji

Agrovijesti
Meso, govedina Fotografija: Thinkstock
Prodaja domaćeg mesa i suhomesnatih proizvoda u mesnicama širom Republike Srpske, unatoč nižim cijenama, dvostruko je manja u odnosu na prošlu godinu zbog čega mnogi mesari tvrde kako bi mogli zatvoriti svoje trgovine.

Uzrok sve slabije potražnje je, kako kažu mesari, loša financijska situacija stanovnika, ali i kupovina jeftinijeg mesa iz uvoza koje se prodaje u mnogim trogvačkim lancima. Mesari ističu kako stanovnici najviše kupuju piletinu i svinjetinu i to uglavnom po 300 grama, a rijetki su oni koji pazare kilogram.

Meso je u odnosu na lani u većini mesnica u RS jeftinije i do 20 posto, a prema najavama mesara, pad cijena bi mogao biti nastavljen. U banjalučkoj mesnici “Kod Laze i sina” ističu da je svaka godina za mesare sve lošija.

– Prodaja je za godinu upola smanjena. Mušterije su ostale iste, ali količine koje kupuju su mnogo manje. S obzirom na to da je danas teško doći do marke, svojim mušterijama meso i suhomesnate proizvode dajemo “na knjigu” – rekao je vlasnik mesnice Lazo Šešić i dodao da su Banjalučani, unatoč teškoj situaciji, pošteni i da redovno plaćaju dug.

Ništa bolja situacija nije ni u Prijedoru, gdje se mesari žale kako prodaju sve manje količine mesa.

– Katastrofa. Meso se kupuje po 200 grama, a juče sam prodala samo 100 grama mljevenog mesa. Žena srednjih godina i lijepo odjevena je najprije obilazila oko frižidera, čekajući da jedan kupac ode, zatim je počela da se izvinjava, pa potražila 100 grama mljevenog mesa – kazala je prodavačica Jelena Babić.

Prodajom su nezadovoljni i mesari u Bijeljini koji kažu da ne pamte lošiju godinu. Da je tako potvrđuju i u mesnoj industriji “Mesopromet” Bijeljina.

– Prodaja mesa i mesnih prerađevina u odnosu na lani je mnogo lošija. Stanovnici najčešće kupuju najjeftiniju kobasicu, svinjetinu i piletinu – rekli su u ovoj mesnoj industriji.

Ni hercegovački mesari ne kriju razočaranje kada je u pitanju prodaja domaćeg mesa i suhomesnatih proizvoda. Oni, osim kupovne moći stanovnika, kao uzrok navode i sve veći broj supermarketa koji nude meso iz uvoza po nižim cijenama.

– Meso iz naše mesnice ove godine je jeftinije za najmanje 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, unatoč tome, mi ove godine bilježimo pad prodaje za isto toliko – rekao je vlasnik jedne trebinjske mesnice Željko Rogan.

Slična situacija je i u mesnicama u Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Doboju, gdje zbog loše prodaje mnogi mesari razmišljaju o zatvaranju trgovina.

U Pokretu potrošača RS ističu kako je kupovna moć stanovnika sve lošija, kako u RS, tako i šire, u čemu leže uzroci loše prodaje mesa. – Dok plate sve obaveze, građanima ostane jako malo novca za hranu, na kojoj najviše i štede. Zbog toga većina stanovnika ne kupuje kvalitetno meso, nego bira ono najjeftinije iz uvoza, koje se može naći uglavnom u većim trgovinama – rekli su u Pokretu potrošača.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje