Istraživanje

Pada potrošnja mesa u Engleskoj

Agrovijesti
Prehrana Fotografija: Pixabay
Troje od desetero ljudi u Engleskoj smanjilo je količinu mesa koju jedu u proteklih 12 mjeseci

Pokazali su to podaci NatCenovog istraživanja o britanskim socijalnim stavovima. Četvrta od deset osoba kaže da je razmišljala od smanjivanju unosa mesa ili prestanku u potpunosti.  Skoro polovina ili ne jede meso, ili je smanjila količinu ili razmišljaju o smanjivanju količine mesa koju jedu.

NetCenova analiza je pokazala da je značajan broj osoba iz svih slojeva društva napravio promjene u prehrani. No, određene skupine više su smanjile unos, kao na primjer osobe starije životne dobi: 39 posto osoba između 65 i 79 godina starosti u usporedbi sa 19 posto mladih u dobi od 18 do 24 godine.

Osim istraživanja o navikama potrošnje mesa, istraživači su ispitivali i što je utjecalo na odluku o smanjivanju ili prestanku korištenja mesa u prehrani.

Polovica smanjila unos mesa zbog zdravstvenih razloga

U istraživanju je traženo da se odabere razlog za smanjivanje ili prestanak konzumacije mesa. Više od polovine ispitanika navelo je zdravstvene razloge kao razlog za manje konzumiranje. Ostali razlozi su uključivali štednju novca (21 posto), zabrinutost zbog dobrobiti životinja (20 posto) te zabrinutost zbog sigurnosti hrane vezane uz proizvodnju mesa (19 posto).

Ian Simpson, viši istraživač u NatCenu kaže da je „značajan broj ljudi u Engleskoj, izjavio da su smanjili svoju konzumaciju mesa u proteklih 12 mjeseci. Mnogi su zabrinuti zbog konzumacije previše mesa te je glavni pokretač ove zabrinutosti zdravlje. Vijesti i priče, poput onih s naglaskom na istraživanja o zdravstvenim rizicima prerađenog mesa te skandal s konjskim mesom, mogu biti jedan od uzroka ovakvog ponašanja, kao i preporuke Odjela za zdravstvo o smanjenju konzumacije mesa. Otkako smo prikupili podatke, Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je prerađeno meso kao kancerogeno, sugerirajući kako će se još više ljudi odreći mesa u budućnosti.“

Istraživanje je provedeno na temelju direktnih razgovora s 2.878 ispitanika u dobi od 18 godina na više, koji žive u kućanstvima u Velikoj Britaniji, u razdoblju od lipnja do studenog 2014. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje