Nova školska godina

Pakrac bilježi rast broja prvašića

Agrovijesti
OŠ braće Radića Pakrac Fotografija: Pakrački list
Ove godine u nastavni program osnovne škole upisan je 81 prvašić što predstavlja porast u odnosu na prethodne godine te u ovom grafu ne uočavaju pad učenika. Štoviše, predviđa se daljnji porast novoupisanih prvašića u osnovnoškolski program u Pakracu i u narednim godinama jer je primjerice, ove godine u pakrački vrtić / jaslice krenulo 65-oro nove djece što je čak za 22 više nego lani.

Prvi dan nove školske godine obično je vrijeme za zbrajanje i oduzimanje svega što se ulaže u obrazovni sustav, ali i vrijeme za prebrojavanje učenika kojih je sve manje iz godine u godinu zbog pada nataliteta te sve izraženijeg iseljavanja, posebice iz Slavonije.

No, početak školske godine u Pakracu posebno je svečan i obilježen brojnim investicijama u podizanje kvalitete standarda nastave u osnovnim i srednjoj školi na području ovog zapadnoslavonskog grada. Pakrac danas broji jednu osnovnu školu te ima tri područne osnovne škole, uz jednu srednju školu koja ima nekoliko obrazovnih usmjerenja - gimnazija (opća), medicinska (tehničari i fizioterapeuti) te građevinska srednja škola (zidar, stolar, fasader, rukovatelj radnim strojevima, građevinski tehničar).

Ove godine u nastavni program osnovne škole upisan je 81 prvašić što predstavlja porast u odnosu na prethodne godine te u ovom grafu ne uočavaju pad učenika. Štoviše, predviđa se daljnji porast novoupisanih prvašića u osnovnoškolski program u Pakracu i u narednim godinama jer je primjerice, ove godine u pakrački vrtić / jaslice krenulo 65-oro nove djece što je čak za 22 više nego lani. U vrtić je ove godine krenulo 192 djece ili 20 više nego prošle godine, a koji će tijekom zime 2019 / 2020. godine biti nadopunjeni s onom djecom koja će pohađati malu školu kao pripremu za polazak u prvi razred. Odlične vijesti dolaze i iz pakračkog rodilišta u kojemu je zabilježeno čak 60 rođenih beba više nego u isto vrijeme prošle godine. 

OŠ braće Radić Pakrac

Od ove jeseni za sve osnovnoškolske razrede osigurani su besplatni kompleti obveznih školskih udžbenika, radnih bilježnica i mapa za likovni odgoj. Trošak nabavke udžbenika za svih 640 učenika pakračke osnovne škole, u iznosu od 350.000 kuna podmiruje se iz državnog proračuna, a Grad Pakrac izdvojio je 230.000 kuna za nabavku radnih bilježnica i mapa za likovni odgoj. Procjenjuje se da će ovom aktivnosti Vlade RH i Grada Pakraca našim domaćinstvima u rujnu ostati oko 600.000 kuna za potrošiti, umjesto na školske udžbenike i potrepštine, za nešto drugo – iznijela je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević. 

Razloga za optimizam ima na početku nove školske godine jer će svi učenici nastavu pohađati u cijelosti energetski obnovljenoj zgradi, čija je izvedba stajala 5,1 milijun kuna. Sve će to rezultirati s puno ugodnijeg prostornog okruženja i manjim energetskim troškovima, poručuju iz grada.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje