Prvi puta u 14 mjeseci

Pala irska proizvodnja mlijeka

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Thinkstock
Proizvodnja mlijeka u Irskoj pala je za 4,1 posto u travnju, u usporedbi s travnjem prošle godine, što je prvi pad od ožujka 2015.

U travnju ove godine prikupljeno je 752,1 milijun litara domaćeg mlijeka od strane mljekara. Pad je uzrokovan izrazito hladnim mjesecom travnjem zbog kojeg su uništeni pašnjaci i smanjena je proizvodnja na većini farmi. Također, travanj je bio prvi mjesec nakon uklanjanja mliječnih kvota pa su mnogi mljekari zadržavali mlijeko u spremnicima u cilju izbjegavanja velikih troškova. U usporedbi s travnjem 2015., podaci pokazuju da je povećana prodaja mlijeka za ljudsku potrošnju za 9,7 posto na 43,5 milijuna litara dok je proizvodnja maslaca povećana za 8,6 posto na 22.000 tona.

Unos domaćeg mlijeka u mljekare ostao je relativno stabilan. U 12 mjeseci nakon ukidanja kvota, unos domaćeg mlijeka povećao se za 18,5 posto. Ukupni EU unos mlijeka od strane mljekara i prerađivača u 12 mjeseci bio je gotovo 150.000 milijuna litara, što predstavlja 4,5-postotno povećanje. Za usporedbu, unos mlijeka u Italiji pao je za 2,2 posto.

Proizvodnja u UK

Prema podacima DEFRA-e, u Ujedinjenom Kraljevstvu u travnju je pala i otkupna cijena mlijeka i proizvodnja za razliku od travnja 2015. Prosječna otkupna cijena mlijeka bila je 28,33 centa po litri što prema DEFRA-i predstavlja pad od 3,4 posto za razliku od ožujka 2016. Pad cijene mlijeka nastavlja se prema dolje u trendu koji je prisutan od studenog 2013. godine.

Ukupna proizvodnja mlijeka pala je za 0,8 posto od ožujka na 1.249 milijuna litara, što je za 3,4 posto manje nego prije godinu dana, pokazuju DEFRA-ini podaci.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje