TEHNOLOGIJA I INOVACIJE

Pametni telefoni pomažu u analizi hrane

Agrovijesti
Laboratorij, mikroskop Fotografija: Pixabay
Sve što trebate je pametni telefon i mikroskop od 30 dolara koji se stavi na fotoaparat uređaja.

Pojava bolesti uzrokovanih hranom sve češće dolaze od bakterija, poput listerije ili salmonele, pronađenih na povrću, nego od nedovoljno konzervirane svinjetini, piletine ili plodova mora. No, novi alat koji se dodaje pametne telefone može vam pomoći u otkrivanju je li određena namirnica sigurna za jesti.

U Mass Amherst, kemičarka Lili He došla je do novog rješenja za otkrivanje bakterija na hrani koja ne uključuje duga razdoblja ispitivanja ili skupu opremu. Zapravo, sve što trebate je pametni telefon i mikroskop od 30 dolara koji se stavi na fotoaparat uređaja.

Uzmite proizvod, poput sirove salate ili jabuke, i operite ga u nekoj posudi. Postavite čip za otkrivanje bakterija u tu vodu, a zatim pogledajte taj čip s mikroskopom koji je priključen na vaš telefon. U trenu će se sve štetne bakterije poput listerije ili salmonele pojaviti na zaslonu vašeg telefona kao niz točkica. Premda njen test pokazuje dobru osjetljivost i čvrstu pouzdanost, testovi tog tipa nisu osobito precizni jer oni pokazuju ukupan broj bakterija, umjesto da izdvajaju štetne bakterije.

Ipak, u pitanju je veliko poboljšanje u odnosu na standardnu ​​metodu otkrivanja bakterija, Aerobic Plate Count koja iako je pouzdana, zahtijeva sve vrste opreme od petrijevih posuda do inkubatora i opreme za hlađenje i zamrzavanje...

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje