Povratak prirodi

Papa Franjo naložio je da se za svetu pričest koriste samo prirodna vina

Agrovijesti
Papa Franjo Fotografija: Pixabay
“Donedavno, određene vjerske zajednice brinule su o tome da kruh bude posebno pečen, a vino posebno napravljeno za euharistiju,”stoji u vatikanskom priopćenju,

Vatikan je donio nova pravila o izboru vina i kruha koji se smiju koristiti za sakrament svete pričesti, jer misle da se zbog dostupnosti koristi mnogo proizvoda koji nisu dostojni svoje uloge, javlja Radio Vatikan,a prenosi portal plavakamenica.hr.

“Donedavno, određene vjerske zajednice brinule su o tome da kruh bude posebno pečen, a vino posebno napravljeno za euharistiju,”stoji u vatikanskom priopćenju,

“Ali danas se kruh i vino masovno kupuju u supermarketima i drugim trgovinama, čak i preko interneta”. Još prije desetak godina venecijanska je biskupija od čuvenog Silvija Jermanna naručivala vino bez sumpora, bijeli pinot koji smo imali prilike probati u jednom japanskom restoranu u Veneciji. Vatikanska Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata biskupima je uime Pape Franje poslala nove smjernice, a Radio Vatikan objavio ih je u cijelosti. Među ostalim, nalaže se da svećenici “pažljivo pregledaju svoje zalihe svetog vina”.

“Vino koje se koristi za najsvetije slavlje misne žrtve mora biti prirodno, napravljeno samo od grožđa, čisto i nepokvareno drugim supstancama… Velika briga mora se posvetiti propisnom čuvanju vina za svetu misu, jer se to vino ne smije pokvariti…U potpunosti je zbranjeno koristiti vino sumnjive autentičnosti ili porijekla”, stoji u smjernicama. 

Jedina alternativa vinu koju Vatikan priznaje je mošt koji se smije koristiti u misama ako svećenici ili druge osobe ne smiju konzumirati alkohol.  Nove vatikanske smjernice zabranjuju korištenje bezglutenskog kruha koji smatraju neprimjerenim za mise. Dopušten je samo ako netko od svećenika ili vjernika na misi boluje od celijakije. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje