ŠIBENSKO-KNINSKI ŽUPAN

Pauk: 'Dva milijuna kuna poljoprivrednicima, idemo u razvoj školjkarstva'

Agrovijesti
Fotografija:
Sredstva namijenjena uskrsnicama, božićnicama i regresima preusmjerena su za pomoć gospodarstvu, a povećan je i kreditni potencijal, rekao je župan

Šibensko-kninska županija isplatila je gotovo dva milijuna kuna poljoprivrednicima na tom području, izjavio je župan Goran Pauk. 

Kako je rekao, sredstva  namijenjena za uskrsnice, božićnice i regres zaposlenika Županije i županijskih javnih ustanova rebalansom su preusmjerena za pomoć gospodarstvu. Povećan je kreditni potencijal u Programu kreditiranja malog gospodarstva, a Županija je osigurala i dodatno sufinanciranje kamatne stope.

– Prošla je godina zbilja bila zahtjevna i teška, ne samo za nas, već za cijeli svijet. Borimo se protiv nevidljivog neprijatelja koji nam je prouzročio gospodarsku krizu, ali i krizu društva u cjelini. U navedenim okolnostima, činimo maksimalne napore kako bi se osiguralo stabilno funkcioniranje kompletnog sustava javnih potreba u svim segmentima bitnim za građane - rekao je Pauk. 

Među važnijim projektima u poljoprivredi Pauk je istaknuo, kako je rekao, sjajnu vijest da je "prošao" projekt Centra za razvoj marikulture, za koji je odobreno 4,5 milijuna kuna. To je 100 posto prijavljenog iznosa, što znači da neće biti potrebe za sufinanciranjem od strane Županije.

-  Ovim projektom izgraditi će se i opremiti Purifikacijski centar u uvali sv. Petra u Šibeniku, što slobodno možemo nazvati početkom jedne nove ere u razvoju školjkarstva Šibensko-kninske županija koja u toj djelatnosti baštini dugu tradiciju - kazao je Pauk za portal Župan.hr. 

Rekao je kako je Vlada zbog sanacije posljedice epidemije koronavirusa i za provedbu mjera pomoći gospodarstvu najavila provedbu 5. kruga porezne reforme koja će utjecati i  na županijske prihode.

- Prilikom izrade plana proračuna za 2021.godinu, županijski izvorni prihodi planirani su na razini procijenjenog ostvarenja do kraja 2020.godine. Uzimajući u obzir sve porezne reforme i štetu koju je gospodarstvu cijele zemlje nanijela pandemija koronavirusa te izdatke koje će županije morati namiriti, zalažemo se za pravedniju raspodjelu poreza na dohodak između jedinica lokalne i regionalne samouprave. Smatramo da i županije, i gradovi, i općine moraju jednakomjerno sudjelovati u raspodjeli. Vlada RH je to prihvatila i umjesto kratkoročnih kompenzacijskih mjera odlučila se na povećanje udjela JLP(R)S u raspodjeli poreza na dohodak i tako dugoročno nadoknadila manjkove naših proračuna uzrokovane rasterećenjem građana porezom na dohodak - zaključio je Pauk.