TJEDAN PČELARA

Pčelama hotel s 5 zvjezdica, a Vama kraljevski tretman apiterapijom

Agrovijesti
Fotografija: Privatni album Pogledajte galeriju
U ovom hotelu sezona nije podbacila. Nema straha od nenošenja maski i rukavica (jer pčelama one ne trebaju) kao ni od prethodnih gostiju upitnog zdravstvenog stanja.

Ako gravitirate plodnom moslavačkom području i ljubitelj ste prirode vjerojatno ste upoznati barem s nekim segmentom voćarstva ili vinogradarstva. Manji dio vas zna da na rubnim dijelovima Garešnice postoji mogućnost da uz minimalan trud stvarate vlastiti med prema svim potrebnim standardima.

Da, upravo to. Možete imati vlastiti med bez da imate potrebno predznanje o pčelarstvu i bez da posjedujete profesionalnu pčelarsku opremu. To znači da se možete nastavit baviti svojim zanimanjem, bilo da ste npr. konobar, profesor, inženjer, frizer… Ne trebate živjeti na selu, imati zemlju, livadu, šumu. OPG Balja omogućava Vam da imate vlastiti med koji će nastati na njihovom pčelinjaku – u prvom hrvatskom hotelu pčele. O pčelama koje će za Vas nabaviti obitelj Balja brinut će se stručno osoblje s tradicijom starom više od 100 godina. Vi u tom procesu možete sudjelovati, ali i ne morate.

Pionirka pčelarstva bila je prabaka Katarina koja je u ovu obitelj iz Podravine donijela dvije košnice pletare kao svoj miraz. Njen sin Josip Balja, danas umirovljeni veterinar brižno je godinama skupljao znanja i vještine kako stvoriti velika i zdrava pčelarska društva. Svoja znanja prenio je na sina Domagoja i njegovu suprugu Tatjanu koji su pčelarstvo ove obitelji podigli na jednu sasvim novu razinu.

Osim što su nastavili proizvodnju pčelinjih proizvoda, osmislili su „hotel za pčele“ i dvije razine profesionalne edukacije za sve koji se žele upustiti u bavljenje pčelarstvom ili pak samo doznati nešto više o pčelama.

Evo kako izgleda sređivanje rezervacije za pčelice u ovom hotelu:

Nakon što Domagoj i Tatjana za Vas nabave sve potrebno za formiranje jedne pčelinje zajednice (poput košnica, okvira, roja s maticom, lijekova, voska, prihrane i rešetke) mogu vas uputiti u svijet pčela i sve Vam demonstrirati u svome pčelinjaku koji u tom trenutku postaje luksuzni hotel za Vaše pčele.

U ovom hotelu s pet zvjezdica pčelice će dobiti puni pansion u koji je uključen redovni obilazak i pregled razvoja zajednice, liječenje, prihrana, ožičavanje i sklapanje okvira, postavljanje satnih osnova od pčelinjeg voska i sve ostale pčelinje usluge. Najbolje dio priče je što u svemu možete i sami sudjelovati uz mentorstvo OPG-a Balja bez da ste završili tečajeve o pčelarstvu. Oni će Vas šarmantno uvesti u svijet pčela i otkrit će vam sve tajne pčelarenja koje su se u ovoj obitelji prenosile s koljena na koljeno.

Svakako je zanimljivo obići vlastitu košnicu kada krene sezona vrcanja meda i proizvodnje pčelinjih proizvoda. Uz mentorstvo Domagoja i Tatjane zaista ćete dobiti vlastiti med! To će biti Vaš OSOBNI kvalitetni domaći proizvod s kojim se možete ponositi.

Ako ste strastveni ljubitelj pčela i planirate se u budućnosti i sami posvetiti pčelarenju sva potrebna znanja možete dobiti tijekom edukacije u trajanju od 10 do 15 dana s upisom zanimanja u radnu knjižicu. Hobistima pčelarima preporuča se kraća edukacija u trajanju od dva dana na kojoj se može naučiti sve o osnovama pčelarstva kao i o upotrebi zaštitne opreme i potrebnog pribora za rad sa pčelama. Edukacija se odvija u suradnji s pčelarskom udrugom Dr. Đuro Sulimanović iz Garešnice. Ni Vi se kao i ni Vaše pčele ne trebate brinuti za smještaj jer Vam je noćenje tijekom ove dvodnevne edukacije omogućeno u privatnom apartmanu.

Novitet u ponudi OPG-a Balja je API KOMORA – drvena kućica u pitomoj borovoj i bagremovoj šumici tik pored „prvog hrvatskog hotela za pčele“.

U API komori nalazi se četiri košnice sa pčelama u čijem aerosolu možete uživati u sjedećem položaju i jedan ležaj ispod čijeg uzglavlja je otvorena košnica zaštićena sigurnosnom mrežom. Ovdje se možete u potpunosti opustiti uz smirujuće zujanje pčelica, dok Vas zapljuskuje aromatičan miris košnice.

Zrak iz košnice koje vrijedne pčelice kovitlaju svojim krilcima u sebi sadrži propolis, matičnu mliječ, pergu, biljne hormone, faktore rasta stanica, ugljikohidrate, minerale (kalcij, kalij, magnezij, fosfor i dr.), vitamin E, rutin, mikroelemente (bakar, željezo, sumpor, cink, kobalt, zlato, titan, platinu), vosak i nektar u isparavanju. Udisanje ove kombinacije ljekovitih elemenata može Vam pomoći kod bolesti respirativnog sustava – bronhitisa, alergija, astme, migrena, za dizanje imuniteta organizma i poboljšanje općeg psihofizičkog stanja organizma, kod kardiovaskularnih bolesti, stresa, depresije, tijekom oporavka nakon moždanog udara. Apiinhalacije se posebno preporučuju sportašima zbog povećanja plućnog volumena i relaksacije organizma. Najbolje se inhalirati 20-30 minuta – dva puta dnevno.

 

Za više informacija svakako se obratite OPG-u Balja i na vrijeme rezervirajte termin za sebe i svoje pčele!