Pčelarstvo

Pčelarstvo može otvoriti tisuće novih radnih mjesta u BiH

Agrovijesti
Pčele, med, pčelarstvo Fotografija: Pixabay
Savez udruženja pčelara Kantona Sarajevo organizira Prvi simpozij pčelara 16. i 17. prosinca u Hotelu Hills na Ilidži, na kojem će pčelari i stručnjaci iz različitih sektora donijeti zaključke o stanju pčelarstva u BiH, te zauzeti stavove na koji način raditi na unaprijeđenju pčelarstva u zemlji, objavljeno je iz Saveza udruženja pčelara KS.

Iz Saveza napominju kako uzgoj pčela i proizvodnja meda može biti šansa za tisuće novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Potencijali BiH u ovom sektoru su, tvrde pčelari, ogromni, ali nedovoljno iskorišteni.

Pčelinji proizvodi iz BiH su jedni od najkvalitetnijih u svijetu, tvrde u savezu.

Pčelarima u BiH nedostaje zakonska regulativa, kvalitetni poticaji, te sustavni nadzor uzgoja pčela i prizvodnje meda od države, kako to imaju zemlje u okruženju. 

Na dvodnevnom sarajevskom simpoziju o problemima pčalara govorit će stručnjaci sa Veterinarskog, Poljoprivrednog i Šumarskog fakulteta u Sarajevu te stručnjaci iz Instituta dr. Vaso Butozan iz Banje Luke.

Drugog dana Simpozija pčelarima će se obratiti eksperti za zaštitu pčela i proizvodnju meda iz Hrvatske i Slovenije, objavljeno je iz Saveza udruženja pčelara KS.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje