Vinarstvo

Pecorino, talijansko bijelo vino koje se vratilo iz mrtvih

Agrovijesti
Pecorino Fotografija: Naked Wines
Prepoznatljivo po svojoj zlaćanoj boji i finome maslinastom okusu, bijelo talijansko vino pecorino zamalo se prestalo prozvoditi, ali je 'ustalo od mrtvih' zahvaljujući trudu i ljubavi vinara u pokrajini Marche i sada draži nepce ljubitelja i u Sjedinjenim Državama

Za oživljavanje ovoga vina, koje jako dobro ide uz pržene ribice što se nude na talijanskim plažama, zaslužan je pokojni Guido Cocci Grifoni za kojega članovi obitelji kažu da je bio "luckast", a kolege da je bio "junak".

Dobar pecorino prepoznaje se po mirisu tropskoga voća, ali i po medu i aromatičnim travama, s malo kiselosti.

Pecorino - ne treba ga miješati s istoimenim ovčjim sirom koji se jede nariban na tjesteninu - tipično je vino za pokrajine Marche i Abruzzo, na istoku Italije.

Po legendi, ime je dobio po ovcama (pecora) koje su pasle na brežuljcima blizu divlje loze u čijim su bobicama uživale.

Pecorino bi spočetka 1980-ih, kada su talijanska sela počela pustjeti, zamalo bio nestao da nije bilo Guida Goccija Grifonija koji je jedini vjerovao u njegov potencijal.

Prvi pecorino proizveo je 1990. i prodavao ga kao obično stolno vino. Njegova se kvaliteta pomalo prepoznavala pa je 2001. pecorino iz Offide dobio oznaku kontroliranoga podrijetla, a deset godina poslije i onu kontroliranog i zajamčenoga podrijetla, poput chiantija classica i barola.

Pecorino je danas na policama britanskih trgovina i na stolovima uglednih restorana u Sjedinjenim Državama.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje