Prijatelji životinja

Performans: Preko leševa do hrane na tanjuru

Agrovijesti
Udruga Prijatelji životinja Fotografija: Marko Lukunić/PIXSELL
Više od dvadeset aktivista, ležeći na tlu s dojmljivim fotografijama na sebi, pokazat će prolaznicima na koji način meso, mlijeko i jaja dolaze na naše stolove te zašto su klaonice i farme skrivene od pogleda ljudi.

Dojmljivim i potresnim performansom udruga Prijatelji životinja obilježit će u ponedjeljak 2. listopada na zagrebačkom glavnome trgu Svjetski dan životinja s farma.

Više od dvadeset aktivista, ležeći na tlu s dojmljivim fotografijama na sebi, pokazat će prolaznicima na koji način meso, mlijeko i jaja dolaze na naše stolove te zašto su klaonice i farme skrivene od pogleda ljudi.     

Mjesto izvedbe ovoga performansa je blizina prolaza Harmica koji vodi do mesnice i tzv. mliječnog odjela. Interaktivni performans, u kojemu bitnu ulogu igraju i prolaznici, na upečatljiv način poticat će na razmišljanje odakle dolazi hrana na našim tanjurima i upučivati na činjenicu da svi mogu bez problema promijeniti svoje životne odluke i izostankom životinjskih proizvoda iz svojega jelovnika svakodnevno spašavati živote.

„Apsurdno je posezati za dijelovima tijela zaklanih životinja kada su police trgovina i restorani puni ukusnih biljnih jela i proizvoda čijim odabirom možemo spasiti životinje, okoliš i vlastito zdravlje”, izjavila je Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja pozivajući sve da se barem informiraju o stravičnoj situaciji u kojoj se životinje nalaze te velikim i brojnim prednostima veganske prehrane.

U ponedjeljak se obilježava kao Dan životinja s farma još od 1983. godine, s ciljem skretanja pozornosti na strahovitu patnju i smrt milijarda životinja zatočenih na farmama i u klaonicama diljem svijeta. U organizaciji Farm Animal Rights Movementa (FARM), Svjetski dan životinja s farma obilježit će više od 30 organizacija u svijetu. Svi su složni u jedinstvenoj namjeri: učiniti vidljivima patnju i potlačenost životinja koje ljudi institucionalno najmasovnije zlostavljaju i ubijaju.

Osim zdravstvenih i ekoloških razloga, vrlo čest razlog za prelazak na veganstvo je etički. Industrijske farme, sukladne ideji nacističkih koncentracijskih logora, debelim zidovima skrivaju osakaćene, modificirane, pretrpane životinje, lišene svježega zraka, sunca, prirodne okoline, kretanja i ostalih osnovnih životnih potreba stvarajući im patnju od rođenja do klaonice.

Malo tko će ostati ravnodušan na prizore koji su svakodnevni na farmama za uzgoj životinja zbog činjenice da su životinje jednako svjesna bića koja osjećaju bol baš kao i ljudi. Prijatelji životinja naglašavaju da nije problem samo u krajnje okrutnom tretiranju životinja, već i u stravičnom pokolju u kojemu u svijetu strada više od 60 milijarda živih bića svake godine.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje