Voćarstvo u svijetu

Peru ima potencijal da postane najveći proizvođač jagoda

Agrovijesti
Jagode Fotografija: Pixabay
Jagode su voće koje ne treba reklamu da bi se prodalo - kupci ih vide i žele ih kupiti.

Izjavilo je to Andrés Astroga, iz Agricola Llahuena, u intervjuu za FreshPlazu.

- Svake godine naš rasadnik proizvede više od 100 milijuna sadnica jagoda, koje se uglavnom izvoze unutar Južne Amerike, ali neke sorte idu i na Daleki Istok. U svakome slučaju, Čile ostaje jedan od najvećih potrošača i proizvođača u Južnoj Americi, najviše za domaću potrošnju i izvoz smrznutih proizvoda, kaže glasnogovornik.

Ako uzmemo u obzir da američko i europsko tržište plaćaju skoro dvostruku cijenu od one na domaćemu tržištu Južne Amerike, proizvodnja ovoga voća je profitabilna opcija za uzgajivače. Implementacija tehnologija naša je glavna investicija trenutno, jer imamo dovoljan broj proizvođača, ali potrebno nam je bolje upravljanje resursima. Zemlje s velikim potencijalom, poput Perua, imaju sve prirodne resurse za proizvodnju velikih količina jagoda. Ali, kako bi dostigle tu razinu prvo moramo razviti metodologije i promijeniti našu filozofiju, kaže Astorga.

- Logistička pitanja također su problem, jer se ceste i vlasti trebaju pripremiti na proizvodni model koji je orijentiran na izvoz osjetljivoga voća. Peru vidimo kao najstabilniju svjetsku zemlju za uzgoj jagoda, jer ima sve klimatske i okolišne uvjete bolje nego Čile i Kalifornija. Ako tome dodamo da su peruanski uzgajivači vrlo produktivni radnici i postižu visokokvalitetne rezultate, Peru ima potencijal da uspješno zadovolji potrebe na međunarodnim tržištima, dodaje Andrés Astroga . - Također, radimo i s drugim zemljama s puno potencijala, kao što je Kolumbija koja isto ima potrebe za velikim investicijama u logistiku. Nadalje, zbog regionalnoga klimatskog položaja potrebno im je sofisticirano upravljanje zemljištem i korištenje staklenika, koje je obvezatno. Zbog kulture ovaj proces traje mnogo duže nego u drugim regijama pa su tako ovo dugoročni projekti, ali zadovoljavajući i s dugoročnim rezultatima..

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje