Kršenja prava radnika

Perutnina Ptuj u svojoj tvornici u Srbiji poligrafski ispitivala radnike zbog krađe mesa

Agrovijesti
Poligraf Fotografija: Thinkstock
Kompanija Perutnina Ptuj Topiko potvrdila je kako je provela poligrafsko ispitivanje radnika, uz njihov pristanak, a zbog zaštite potrošača. Povjerenik za informacije utvrdio je kako pristanak ne ispunjava formalne uvjete punovažnosti, propisane Zakonom o zaštiti podataka.

Perutnina Ptuj Topiko iz Bačke Topole objavila je priopćenje u kojem navodi kako je u svrhu prikupljanja informacija radi otkrivanja kradljivaca mesa iz skladišta, za interne potrebe, bilo izvedeno poligrafsko testiranje u Mesnoj industriji u Bačkoj Topoli. Provedeno je isključivo, tvrde u kompaniji, kako bi se zaštitilo potrošače, a radi sprječavanja straha da neovlašteno iznošenje mesa od strane zaposlenih i eventualna dalja nekontrolirana prodaja na crnom tržištu bez ikakve sanitarne kontrole ne izazove ozbiljne posljedice za zdravlje krajnjih korisnika.

„Podaci do kojih se došlo nisu korišteni u druge svrhe osim za dobivanje informacija radi otkrivanja počinitelja djela krađe. Testiranja su bila realizirana isključivo na dobrovoljnoj osnovi, bez ikakvih posljedica u slučaju odbijanja, poručuje se u priopćenju. 

U Perutnini Ptuj smatraju kako obrada podataka o ličnosti putem poligrafskog ispitivanja nad zaposlenima od strane poslodavca u opravdane svrhe, odnosno radi otklanjanja velike materijalne štete i opasnosti po život i zdravlje ljudi, a koje, kako tvrde, ima utemeljenje i u samom Zakonu o zaštiti podataka, ne predstavlja nedozvoljenu obradu podataka kojom se krši na europskoj razini formiran koncept „razumno očekivane privatnosti u okviru radnih odnosa“.

Navode kako je poligrafsko ispitivanje provedeno u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka i mogućnostima obrade podataka uz pristanak, a koja obrada sa pristankom je propisana članom 10. pomenutog Zakona.

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije Rododoljub Šabić upozorio je Perutninu Ptuj Topiko iz Bačke Palanke da je nedozvoljeno obrađivalo podatke tijekom poligrafskog ispitivanja 17 zaposlenih kako bi se otkrili krivci za krađu mesa. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje