Prevara na bescarinskom izvozu

Pet BiH tvrtki u Tursku izvozilo meso iz Poljske?

Agrovijesti
goveđe meso Fotografija: Pixabay
Mediji u BiH navode kako su pojedine tvrtke meso uvozile najviše iz Poljske, a živu stoku iz Rumunjske. Potom su meso izvozili u Tursku, što je suprotno sporazumu prema kojem BiH u Tursku može bez carine izvesti godišnje 15.000 tona mesa domaće proizvodnje

"Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini zatražili su od državnih institucija da hitno istraže i objave koje su tvrtke zloupotrijebile ugovor s Turskom o izvozu mesa", objavile su Nezavisne novine.

"Tih kompanija nema puno, ima ih pet i mi ćemo ustrajati da budu objavljena njihova imena. Kako možemo čuti, dvije kompanije su posebno zloupotrebljavale bescarinski izvoz mesa u Tursku i njima ne treba dozvoliti da otkupe više ni uho, a kamoli nešto drugo", rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, dodajući da je zbog pojedinaca daljnja realizacija ugovora s Turskom o izvozu mesa upitna.

Mediji u BiH objavili su neslužbeno imena mesnih industrija i trgovaca koji su navodno radili ovu vrstu prevare, a pojedine od spomenutih tvrtki već su dobile zabranu izvoza u Tursku i to dok SIPA i službene institucije BiH ne utvrde je li bilo zloupotreba prilikom slanja ranijih pošiljki.

"Zloupotreba je bilo. Kako odjednom cijena padne za 1,5 maraka po kilogramu? Na početku je bila pet KM, a danas nude svega 3,5 KM i očigledno je da ima malverzacija", rekao je Bićo.

Dok poljoprivrednici tvrde da bi posao stoljeća, odnosno izvoz mesa u Tursku, mogao propasti, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da to nije točno i da ugovor s Turskom o izvozu mesa iz BiH nijednog trenutka nije bio ugrožen. On tvrdi da Turska ni na koji način ne pooštrava mjere za izvoz.

"Ne provodi Turska nikakve aktivnosti, nego ministarstvo i nadležne službe koje unazad nekoliko mjeseci vrše opsežne kontrole svih izvoznih objekata, kako bi eventualno eliminirali bilo kakve nepravilnosti u podrijetlu. Provjerava se radi li se o domaćim proizvodima, u ovom slučaju mesu, drže li se odgovarajućih pravila u tom smislu i ima li zloupotreba", rekao je Šarović dodajući da se sve radi u koordinaciji s Turskom.

Pojedini mediji u BiH navode da su pojedini mesoprerađivači, zajedno s veterinarima, falsificirali ušne markice, odnosno putne isprave za stoku i to na način da iz zemalja EU uvoze stoku, skidaju ušne markice koje imaju i stavljaju domaće. Navodno se meso uvozilo najviše iz Poljske, a živa stoka iz Rumunjske, a onda tu robu kao domaću isporučivali kupcima u Turskoj, što je suprotno sporazumu u kojem stoji da BiH u Tursku može izvesti godišnje 15.000 tona mesa isključivo domaće proizvodnje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje