Pregled

Pet najvažnijih akvizicija i inovacija iz 2016.

Agrovijesti
Kreativnost, inovativnost Fotografija: Thinkstock
2016. je bila godina nesigurnosti i nestabilnosti. Pobjeda Trumpa, odluka UK da izlazi iz EU, gubitak najdužeg svjetskog vladajućeg monarha kralja Tajlanda Bhumibol Adulyadeja. Mnogim ljudima će biti drago da završi

No ono što oni izvana neće vidjeti je kako je godina bila snažna po inovacijama u sektoru hrane i pića – revolucionarne inovacije proslavljene shemama nagrađivanja i opsežnim medijskim praćenjem,  te potresne akvizicije koje će industriju ostaviti različitim – i nadamo se – jačim mjestom.

FoodBev donosi pet priča koje su bile najvažnije u posljednjih 12 mjeseci

Mars proteini

Proizvođači su posegnuli za verzijama postojećih proizvoda s visokim udjelom proteina kako bi zadovoljili rastuću potražnju super-naponske hrane. Mars je u svibnju lansirao dvije nove proteinske pločice pod svojim Mars i Snickers brandovima. Snickers proteinska pločica sadrži 18 g proteina, dok Mars proteinska pločica ima 19 g – a obje imaju samo 200 kcal. Pojavile su se i premium proteinske kave kao i voda s proteinima.

Milijarde vrijedni dogovori

Činjenica da su dva najveća dogovora u industriji hrane i pića ove godine – Bayerova kupovina Monsanta i ChemChina akvizicija Syngente – zajedno čine istu vrijednost BDP-a Maroka pokazuje koliko su prošlogodišnje poslovne vijesti bile značajne. Japanski Asahi platio je 2,55 milijarde eura za Grolsch, a JAB Holdingsova akvizicija Krispy Kremea bila je vrijedna 1,35 milijardi dolara.

Čaj u limenci

U srpnju je lansiran tekući čaj u aerosolnim limenkama s ciljem na impulsne kanale kao novi način za uživanje u ovom napitku. Mediji su značajno popratili ovu priču. Nova tehnologija revolucionira način na koji pijemo čaj. Bez vrećica, patentirana tehnologija omogućava da se visoko kvalitetni tekući čajevi drže u aerosolnim reciklirajućim limenkama. To znači da se čaj može istočiti u šalicu, doda se vruća voda i mlijeko i nastaje savršena šalica čaja bez čekanja da se čaj odmoći.

No more tea bags

Porez na šećer

Nedugo nakon odluke da izlazi iz Europske unije, George Osborne je u ožujku najavio uvođenje poreza na šećer, te je to postala jedinstvena utjecajna stvar koja je zadesila britansku industriju hrane i pića. Južna Afrika čeka na uvođenje zakonodavstva sljedeće godine koje će oporezivati zaslađena pića, a Španjolska i Estonija također razmišljaju o sličnim mjerama.

Poklon od 300 milijuna dolara

Što se tiče društvene odgovornosti, darovanje 2000 svojih zaposlenika udjelom u poslovanju vrijednom najmanje 300 milijuna dolara je jako dobra stvar. To je učinio Hamdi Ulukaya, filantrop osnivač mljekare Chobani u travnju. Inicijativa koja će imati efekta kad će tvrtka biti javno ponuđena ili prodana uzeti će u obzir dužinu službe svakog pojedinog zaposlenika. Za neke bi to značilo vjetar u leđa u obliku milijuna dolara. Chobani već donira 10 posto svog godišnjeg profita humanitarnim organizacijama a Ulukaya koji je rođen u turskoj i preselio se u SAD 1994. godine na studij, prethodno je donirao 700 milijuna dolara svog privatnog bogatstva sirijskim izbjeglicama.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje