Poljoprivredni zemljište

Petar Matijević: Bez ograničenja zakupa državnog zemljišta u Srbiji

Agrovijesti
Petar Matijević, srbijanski poduzetnik, vlasnik Industrije mesa Matijević Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Matijević u svom vlasništvu drži i oko 1.500 hektara obradive zemlje u Hrvatskoj. Kupovinom udjela u dvije poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj, u Starim Jankovcima i Negoslavcima Matijević je postao i jedan od najveći vlasnik oranica u toj zemlji.

Srpski poduzetnik Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije i najveći zemljovlasnik u Srbiji, tražio je od srpske Vlade da izmjeni propise kako bi mogao uzeti u zakup još više zemlje, prenosi Blic

Sa 32.000 hektara, koliko ukupno zemlje obrađuje u Srbiji, Matijević je i danas na prvom mjestu po površini na kojoj proizvodi gotovo sve poljoprivredne biljne kulture. U njegovom vlasništvu je 19.000 hektara zemlje, a u zakup od države u prethodnih deset i više godina, je dobio dodatnih 12.000 hektara. Imajući u vidu daljnje ideje o širenju biznisa, ali i u razvijanju stočarstva, to, piše Blic, nije dovoljno.

– Matijević ima ideju da država promjeni propise koji reguliraju davanje državne zemlje u zakup. Praktično, država bi u pravilniku koji regulira ovaj sektor trebala uvesti novinu po kojoj zemljište u vlasništvu ne ograničava broj hektara koje može dobiti od države u zakup. Na taj način, Matijević bi dobio veći prostor i mogućnosti da od države dobije još zemlje. Teoretski, vlasnik sto grla danas može dobiti 100 hektara državnog zemljišta u zakup.

Ukoliko taj isti vlasnik ima 100 hektara svoje zemlje, on ne bi imao pravo na zemlju u zakup, a u situaciji da ima 70 hektara svoje zemlje i sto grla stoke, mogao bi dobiti 30 hektara državne zemlje – kaže izvor Blica.

Godišnja proizvodnja IM Matijević je 10.000 junadi, 300.000 svinja, 35.000 prasadi, 8.000.000 pilića, 78.800 teških koka, 6.000 janjadi i 434 ovaca.

Zoran Matijević, sin vlasnika kompanije i direktor za agrar, kaže da je ovakva inicijativa “zapravo za opće dobro”.

– Šteta je da uvozimo 30 posto svinjetine koju potrošimo u Srbiji, kao i da uvozimo piletinu i junetinu, a da istovremeno imamo neiskorištenu zemlju. Naša ideja je da država zemlju u zakup ponudi stočarima i da tako unaprijedi stočarsku proizvodnju. Mi bismo konkretno uzeli 5.000 hektara po cijeni od 100 do 150 €/ha. Na toj zemlji bismo proizvodili kulture koje se koriste u proizvodnji stočne hrane – kaže Matijević.

U tom slučaju Matijević bi obrađivao ukupno 37.000 hektara zemlje, od čega bi u njihovom vlasništvu bilo 19.000 hektara. Kompaniju čini 30 tvrtki iz sektora poljoprivrede, trgovine i ugostiteljstva. Poseduje imanja Bezdan i Ravnica u Bajmoku, Jednota u Kovačici, Zlatica kod Zrenjanina… Osim toga, Matijević u svom vlasništvu drži i oko 1.500 hektara obradive zemlje u Hrvatskoj. Kupovinom udjela u dvije poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj, u Starim Jankovcima i Negoslavcima Matijević je postao i jedan od najveći vlasnik oranica u toj zemlji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje