Saborska rasprava

Petin (HSS): Niži PDV na kikiriki i ricinus, viši na sadnice povrća i bob

Agrovijesti
Ana Marija Petin, saborska zastupnica Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Zastupnica Ana Marija Petin (HSS) prozvala je u četvrtak mjerodavne zbog zbrke nastale smanjenjem stope PDV-a u poljoprivredi, a rad ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića opisala riječima "tresla se brda rodio se miš".

Kad se uvidi neka nepravilnost, ministar se u javnosti postavi vrlo oštro pa imamo dojam da će se problem brzo riješiti, tako je bilo sa salmonelom, a očito se tako namjerava riješiti i problem sa sniženom stopom PDV-a, ustvrdila je zastupnica.

PDV od 13 posto uveden je za rižu za sjetvu, kikiriki, pamukovo sjeme za sjetvu i ricinusovo sjeme, a PDV od 25 posto ostao je za sjeme boba, sadnice povrća, jagode, orašaste plodove, poboljšivače tla... "Da živimo u državi apsurda puno je primjera, ali ovaj zadnji ide na leđa ministara Zdravka Marića i Tomislava Tolušića", rekla je Petin.

Mnogi građani vjerojatno i ne znaju što je ricinus, ali je Ministarstvo odlučilo da su "u zemlji nejasne poljoprivredne strategije" upravo kikiriki i ricinus to što moramo poticati, ne i naše tradicionalne kulture, rekla je Petin koja tvrdi da se mjere za poljoprivredu pišu u Ministarstvu financija, ne poljoprivrede.

Je li ministar Marić dobio još jedan resor, čudna je država u kojoj se mjere za poljoprivredu pišu u Ministarstvu financija, kazala je Petin i zaključila kako poljoprivreda aktualnoj vlasti očito nije prioritet, a odluke se donose ad hoc. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje