europski parlament

Petir: moguće je stvoriti 900 tisuća radnih mjesta kroz ostvarivanje klimatskih ciljeva

Agrovijesti
Klimatske promjene Fotografija: Thinkstock
"Europska komisija procjenjuje da je mobiliziranjem do 177 milijardi eura javnih i privatnih investicija godišnje za ostvarivanje ciljeva energetsko-klimatskog paketa moguće od 2021. nadalje generirati gospodarski rast od 1% godišnje te u slijedećih 10 godina stvoriti 900 000 novih radnih mjesta," rekla je Petir

Hrvatska europarlamentarka je na posljednjoj sjednici panela Procjene mogućnosti znanosti i tehnologije (STOA) ukazala na važnost ulaganja u istraživanje i razvoj potrebne infrastrukture koja bi omogućila dostupnije i učinkovitije korištenje obnovljivih izvora energije, smanjenje korištenja fosilnih goriva te energetske ovisnosti Unije o uvozu energije.

"Europska komisija procjenjuje da je mobiliziranjem do 177 milijardi eura javnih i privatnih investicija godišnje za ostvarivanje ciljeva energetsko-klimatskog paketa moguće od 2021. nadalje generirati gospodarski rast od 1% godišnje te u slijedećih 10 godina stvoriti 900 000 novih radnih mjesta," rekla je Petir

"Smatram da je novim energetskim paketom zakona Europska unija postavila čvrste temelje za ostvarivanje preuzetih obveza Pariškog sporazuma i unaprjeđenje svoje energetske neovisnosti putem energetske učinkovitosti i promocije obnovljive energije kroz okolišno odgovoran razvoj novih tehnologija", smatra europarlamentarka.

Investicije u čistu energiju u 2015. godini na globalnoj razini privukle su investicije vrijedne više od 300 milijardi eura te je na temeljnu tog podatka Komisija i izašla sa svojim projekcijama.

Na posljednjoj je sjednici STOA Panela u ovom sazivu Europskog parlamenta predavanje o "Ulozi baterija u provedbi tranzicije prema obnovljivim izvorima energije u sektoru proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora“ u okviru rasprave o "Baterijama za održivu budućnost“ održao Ljubomir Majdandžić. Dao je pregled potreba i dostupnih mogućnosti u pohrani električne energije u kućanstvima usmjerenima na uštede energije, lokalnu povezanost i energetsku neovisnost.

"Republika Hrvatska mora više novca uložiti u pametne mreže koje će omogućiti priključak obiteljskih kuća, OPG-a, obrta i proizvodnih pogona za samoopskrbu električnom energijom proizvedenom iz fotonaponskih sustava“, rekao je Majdandžić.

Ovog je tjedna usvojeno i stajalište Europskog parlamenta vezano uz okvir ulaganja u istraživanje i razvoj putem novog programa Obzor Europa. Iznos koji je tim programom predviđen za klaster „Klima, energija i mobilnost“ iznosi 19 milijardi eura.

"Ta ulaganja kroz istraživanje i razvoj kao i kroz poticanje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti vidim također kao veliki potencijal u otvaranju novih „zelenih radnih mjesta“ ali i zadržavanju prvenstva Europske Unije u razvoju i primjeni zelenih tehnologija na globalnom planu“, zaključila je Petir.

Rasprava je održana na prijedlog hrvatske zastupnice i članice STOA Panela koji je inače dio istraživačke službe Europskog parlamenta za znanost i procjenu novih tehnologija, a povezana je s jednim od zakonodavnih paketa koje je Europski parlament usvojio u ovom sazivu – klimatsko-energetskim paketom zakona.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje